Reply
 
Thread Tools Search this Thread
 
Old 30 July 2020, 15:14   #1
Member
 
Country: UK - England
Town: Godalming
Boat name: Bumblebee
Make: Avon
Length: 4m +
Engine: yamaha 40hp 2stroke
Join Date: Oct 2017
Posts: 128
Yamaha F40F won't start, cuts out

We've got a 2010 Yamaha F40FET that for the last 5 or 6 years has been plagued with issues. It's got about 350 hours on it but pretty often it will just cut out. Once it's cut out we try to start it and occasionally it farts a bit but it's dead as a doornail, if we tip the engine up a lot it starts and runs again and we can tilt it back down but it runs on borrowed time and even if you just putter along at tickover it'll cut out with a wheezing noise after a minute or two and you're back to square one
We've checked the water separator a hundred times, and the medium pressure fuel filter hidden by the cambelt, given it works better when tilted up we suspect there's water in the fuel system somewhere, is there anywhere else we should check? The injectors prime properly with the little electric boost pump and we've had specialists out more times than I have fingers and they've always given it a clean bill of health, only for it to splutter to death shortly after. No codes in the ecu or anything, no errors on the little screen. I'm at a total loss here because it's just unusable as is. Right now the only fully working boat we've got is our little SIB tender
__________________

__________________
Livid is offline   Reply With Quote
Old 03 August 2020, 01:06   #2
Member
 
Country: UK - England
Town: Godalming
Boat name: Bumblebee
Make: Avon
Length: 4m +
Engine: yamaha 40hp 2stroke
Join Date: Oct 2017
Posts: 128
It was the bloody vst. tank was full of sand or something and the filter was so filthy that we got enough silt to make a sandcastle out of it. new filter on the way, hopefully it doesn't recur
__________________

__________________
Livid is offline   Reply With Quote
Old 03 August 2020, 14:26   #3
Member
 
Country: UK - England
Make: Ribcraft
Length: 5m +
Engine: Yamaha
Join Date: Feb 2006
Posts: 292
Mine has over 2600hrs on it and still runs perfectly. I took the head off recently more out of curiosity than anything else and no bore wear whatsoever.
__________________
phantom 19 is offline   Reply With Quote
Old 03 August 2020, 14:32   #4
Member
 
Country: UK - England
Town: Godalming
Boat name: Bumblebee
Make: Avon
Length: 4m +
Engine: yamaha 40hp 2stroke
Join Date: Oct 2017
Posts: 128
Yeah all our other Yamaha's have been fantastic, if I'm honest I think we just got unlucky, it's been fine since we cleaned the vst, put a few hours on it today so I'm pretty sure that's the culprit
__________________
Livid is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
yamaha

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off




All times are GMT -5. The time now is 18:48.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.