Reply
 
Thread Tools Search this Thread
 
Old 18 June 2017, 14:07   #1
Member
 
Adam and Hayley's Avatar
 
Country: UK - England
Town: Leicestershire
Boat name: Bathtub
Make: Humber Ocean Pro
Length: 6m +
Engine: Honda 150
Join Date: Jul 2013
Posts: 169
connecting 2 lowrance HDS to use the charts off just one

So I thought I was being clever buying a HDS 7 from the USA. BIG mistake. a message comes up to say it's not to be used outside the 30th parallel (or something like that). and now I know why... When I'm in the solent it puts me squarely inland in Eastleigh!

So the question is can I turn off the GPS from this unit and get it to pick up the data (via my nmea network) from my HDS5?

I know you can share sonar but I don't know about GPS or how to do it...

otherwise does anyone want to but a slightly inaccurate HDS7???!!!

I guess the other thing to do is to look out for a screen damaged hds7 and swap my good screen over?


Any thoughts (apart from next time don't be a clever clogs!)
__________________
Adam and Hayley is offline   Reply With Quote
Old 18 June 2017, 14:18   #2
RIBnet Supporter
 
willk's Avatar
 
Country: Ireland
Make: Redbay Boats
Length: 9m +
Engine: 370hp
Join Date: Feb 2008
Posts: 13,792
RIBase
Lowrance say:
Units designed for sale in the Americas will have limited Language and Units
functionality outside of a zone defined as 30 degrees West longitude on the
East and the International Date Line on the West. Language options will be
restricted to English (US) only and Units will be restricted to non-metric
measures.
Units sold with Enhanced US Basemap, Nautic Insight, Lake Insight or Insight
USA units are impacted and will not have this functionality outside of the
defined region. Units sold with WorldWide Basemap will function without
these restrictions.

Have you used a UK map in your USA unit yet? Your plotters will certainly share a map card - but over Ethernet, not NMEA2000. I doubt that pointing the unit to another GPS will make any difference to what you are seeing, although it can be done. I'd have a play with the UK chart in the unit and mess about with GPS formats - see what happens.
__________________

__________________
.
willk is offline   Reply With Quote
Old 18 June 2017, 14:24   #3
Member
 
Adam and Hayley's Avatar
 
Country: UK - England
Town: Leicestershire
Boat name: Bathtub
Make: Humber Ocean Pro
Length: 6m +
Engine: Honda 150
Join Date: Jul 2013
Posts: 169
Mines the USA insight and no I didn't try a UK map (never occurred to me!). I just used the basemap. I guess that's the next thing to try

: (
__________________
Adam and Hayley is offline   Reply With Quote
Old 18 June 2017, 19:21   #4
Member
 
Country: Australia
Town: Dalmeny
Make: zodiac
Length: 5m +
Engine: outboard
Join Date: May 2015
Posts: 962
I'm sure it can be done as it asks which unit you want to source the data from in the menu. When I ran a hds8 and 7 I could choose which one had what and where it shared it from. ( I use gen 3 hds 12 now )

The problem is you then need to buy the black box lss1 or lss2 as well as the nmea start up kit as well as ethernet cables etc. This isn't needed with the newer units as that part is now built in, so just a cable is needed.

Those who upgraded to the newer units over here mostly gave away the old black box lss units so you may be able to find one somewhere cheap or free. I would try and find someone with this installed in their boat and find if they would mind checking if yours networks before splashing out more cash.

The easiest option though is to just run them seperate and have the bigger hds7 for sonar, I know it's a pain but might be the least frustrating.
__________________
jonp is online now   Reply With Quote
Old 19 June 2017, 04:26   #5
RIBnet supporter
 
Pikey Dave's Avatar
 
Country: UK - England
Town: South Yorks
Boat name: Black Pig
Make: Ribcraft
Length: 5m +
Engine: DF140a
MMSI: 235111389
Join Date: Feb 2008
Posts: 9,235
RIBase
Quote:
Originally Posted by Adam and Hayley View Post
Mines the USA insight and no I didn't try a UK map (never occurred to me!). I just used the basemap. I guess that's the next thing to try

: (


Is it gen3? On the gen 3 you can tell the unit which gps source to use, internal/external etc. I might be interested in buying if you decide to sell.
__________________
Rule#2: Never argue with an idiot. He'll drag you down to his level & then beat you with experience.
Rule#3: Tha' can't educate pork.
Rule#4:https://www.youtube.com/watch?v=unkIVvjZc9Y
Pikey Dave is offline   Reply With Quote
Old 19 June 2017, 11:50   #6
Member
 
Adam and Hayley's Avatar
 
Country: UK - England
Town: Leicestershire
Boat name: Bathtub
Make: Humber Ocean Pro
Length: 6m +
Engine: Honda 150
Join Date: Jul 2013
Posts: 169
Deffo NOT gen 3. I've ordered an ethernet cable and I'll give that a try as well as a SD card otherwise I may well be PMing you.

: (
__________________
Adam and Hayley is offline   Reply With Quote
Old 19 June 2017, 18:29   #7
Member
 
Country: Australia
Town: Dalmeny
Make: zodiac
Length: 5m +
Engine: outboard
Join Date: May 2015
Posts: 962
Quote:
Originally Posted by Adam and Hayley View Post
Deffo NOT gen 3. I've ordered an ethernet cable and I'll give that a try as well as a SD card otherwise I may well be PMing you.

: (
It wont connect without the lss box, or should I say they will connect but you need the lss 1 or 2 for power and communication between units. Do you have one?
__________________
jonp is online now   Reply With Quote
Old 19 June 2017, 18:41   #8
Member
 
Adam and Hayley's Avatar
 
Country: UK - England
Town: Leicestershire
Boat name: Bathtub
Make: Humber Ocean Pro
Length: 6m +
Engine: Honda 150
Join Date: Jul 2013
Posts: 169
Nope

No lss box

__________________
Adam and Hayley is offline   Reply With Quote
Old 20 June 2017, 02:30   #9
RIBnet Supporter
 
willk's Avatar
 
Country: Ireland
Make: Redbay Boats
Length: 9m +
Engine: 370hp
Join Date: Feb 2008
Posts: 13,792
RIBase
Quote:
Originally Posted by Adam and Hayley View Post
Nope

No lss box

It would be hugely helpful if you told us which model 7" you bought - Gen 1 or Gen 2, buttons or Touchscreen. Gen 2 units communicate with a cable only.
__________________
.
willk is offline   Reply With Quote
Old 20 June 2017, 03:55   #10
RIBnet supporter
 
Pikey Dave's Avatar
 
Country: UK - England
Town: South Yorks
Boat name: Black Pig
Make: Ribcraft
Length: 5m +
Engine: DF140a
MMSI: 235111389
Join Date: Feb 2008
Posts: 9,235
RIBase
Quote:
Originally Posted by willk View Post
It would be hugely helpful if you told us which model 7" you bought - Gen 1 or Gen 2, buttons or Touchscreen. Gen 2 units communicate with a cable only.


Well, it's not Gen3, we've managed to extract that nugget
__________________
Rule#2: Never argue with an idiot. He'll drag you down to his level & then beat you with experience.
Rule#3: Tha' can't educate pork.
Rule#4:https://www.youtube.com/watch?v=unkIVvjZc9Y
Pikey Dave is offline   Reply With Quote
Old 08 July 2017, 07:53   #11
Member
 
Adam and Hayley's Avatar
 
Country: UK - England
Town: Leicestershire
Boat name: Bathtub
Make: Humber Ocean Pro
Length: 6m +
Engine: Honda 150
Join Date: Jul 2013
Posts: 169
P H E W!!

The navionics card cures the problem. Click image for larger version

Name:	IMG_2012.JPG
Views:	93
Size:	45.8 KB
ID:	120529
__________________
Adam and Hayley is offline   Reply With Quote
Old 08 July 2017, 07:55   #12
Member
 
Adam and Hayley's Avatar
 
Country: UK - England
Town: Leicestershire
Boat name: Bathtub
Make: Humber Ocean Pro
Length: 6m +
Engine: Honda 150
Join Date: Jul 2013
Posts: 169
Click image for larger version

Name:	IMG_2014.JPG
Views:	84
Size:	67.5 KB
ID:	120531
__________________
Adam and Hayley is offline   Reply With Quote
Old 08 July 2017, 09:29   #13
RIBnet supporter
 
Pikey Dave's Avatar
 
Country: UK - England
Town: South Yorks
Boat name: Black Pig
Make: Ribcraft
Length: 5m +
Engine: DF140a
MMSI: 235111389
Join Date: Feb 2008
Posts: 9,235
RIBase
Result
__________________
Rule#2: Never argue with an idiot. He'll drag you down to his level & then beat you with experience.
Rule#3: Tha' can't educate pork.
Rule#4:https://www.youtube.com/watch?v=unkIVvjZc9Y
Pikey Dave is offline   Reply With Quote
Old 08 July 2017, 16:44   #14
Member
 
Adam and Hayley's Avatar
 
Country: UK - England
Town: Leicestershire
Boat name: Bathtub
Make: Humber Ocean Pro
Length: 6m +
Engine: Honda 150
Join Date: Jul 2013
Posts: 169
you bet!

not only for me as I don't have to rip out a useless 7" piece of plastic

but it now means we know that the USA insights with a navionics card is a bloody good bargain!!!
__________________
Adam and Hayley is offline   Reply With Quote
Old 08 July 2017, 17:07   #15
RIBnet Supporter
 
willk's Avatar
 
Country: Ireland
Make: Redbay Boats
Length: 9m +
Engine: 370hp
Join Date: Feb 2008
Posts: 13,792
RIBase
Worth noting it only runs Imperial Units - potentially confusing in Metric Land. That screen warning would put me off too.

Glad my guess was right though!
__________________
.
willk is offline   Reply With Quote
Old 08 July 2017, 19:18   #16
RIBnet supporter
 
Pikey Dave's Avatar
 
Country: UK - England
Town: South Yorks
Boat name: Black Pig
Make: Ribcraft
Length: 5m +
Engine: DF140a
MMSI: 235111389
Join Date: Feb 2008
Posts: 9,235
RIBase
Can you update it with "local" firmware ?
__________________
Rule#2: Never argue with an idiot. He'll drag you down to his level & then beat you with experience.
Rule#3: Tha' can't educate pork.
Rule#4:https://www.youtube.com/watch?v=unkIVvjZc9Y
Pikey Dave is offline   Reply With Quote
Old 08 July 2017, 23:52   #17
ncp
Member
 
ncp's Avatar
 
Country: USA
Town: California
Make: Avon 5.4m Searider
Length: 5m +
Engine: Yamaha 90
Join Date: Aug 2011
Posts: 1,233
Quote:
Originally Posted by willk View Post
Worth noting it only runs Imperial Units - potentially confusing in Metric Land.
But knots here (USA) should be the same as knots there???
__________________
ncp is offline   Reply With Quote
Old 09 July 2017, 04:39   #18
RIBnet supporter
 
Pikey Dave's Avatar
 
Country: UK - England
Town: South Yorks
Boat name: Black Pig
Make: Ribcraft
Length: 5m +
Engine: DF140a
MMSI: 235111389
Join Date: Feb 2008
Posts: 9,235
RIBase
Quote:
Originally Posted by ncp View Post
But knots here (USA) should be the same as knots there???


Yeah, but we like our depth in metres , our temp in Celsius & our beer warm
__________________
Rule#2: Never argue with an idiot. He'll drag you down to his level & then beat you with experience.
Rule#3: Tha' can't educate pork.
Rule#4:https://www.youtube.com/watch?v=unkIVvjZc9Y
Pikey Dave is offline   Reply With Quote
Old 09 July 2017, 05:30   #19
RIBnet Supporter
 
willk's Avatar
 
Country: Ireland
Make: Redbay Boats
Length: 9m +
Engine: 370hp
Join Date: Feb 2008
Posts: 13,792
RIBase
Quote:
Originally Posted by ncp View Post
But knots here (USA) should be the same as knots there???
Yes. The engine data will likely only run in US Gallons per Nm or some variant of the same. I bet they have nobbled litres. That and your gallons (and pints ) are only Fun-sized units.
__________________
.
willk is offline   Reply With Quote
Old 09 July 2017, 05:50   #20
Member
 
Adam and Hayley's Avatar
 
Country: UK - England
Town: Leicestershire
Boat name: Bathtub
Make: Humber Ocean Pro
Length: 6m +
Engine: Honda 150
Join Date: Jul 2013
Posts: 169
Regrettably my Honda engine is about 3 months and a few hundred engines too old for nmea2k engine data (2005)

....

I'm still just ecstatic that the chart now shows me in the blue rather than in a yellowish nothing- especially having cut a dirty great hole in the console!
__________________
Adam and Hayley is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 04:26.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
×