Reply
 
Thread Tools Search this Thread
 
Old 18 February 2012, 17:47   #1
Member
 
Country: UK - England
Town: Devon
Make: AVON SUPER SPORT 3.4
Length: 3m +
Engine: YAM 25, YAM 30
Join Date: Aug 2011
Posts: 50
Yamaha 30 gear cable

Just fitted a new gear cable and had the leg off to change the impellor, the cable appears to be too short does anyone know an ajustment that i may have missed?
Cheers
__________________

__________________
eliott is offline   Reply With Quote
Old 18 February 2012, 18:42   #2
Member
 
Country: UK - Wales
Town: West Wales
Make: Vipermax 5.8, SR4.7
Length: 5m +
Engine: 150 Opti, F50EFi
Join Date: Sep 2005
Posts: 6,298
I the gearchange shaft on the leg is a spline type, then you may have refitted it a notch or 2 out from where it was when removed, ie the gearbox is in forward or reverse and the linkage in neutral.
__________________

__________________
Downhilldai is offline   Reply With Quote
Old 19 February 2012, 03:13   #3
Member
 
Country: UK - England
Town: Devon
Make: AVON SUPER SPORT 3.4
Length: 3m +
Engine: YAM 25, YAM 30
Join Date: Aug 2011
Posts: 50
gear cable

I don't think there is any spline on this gear change, it pulls up and down with neutral in the middle, unless there's a false neutral which allows the length of the select shaft to out of alignment? the cable is a new yamaha one but with the morse control in neutral the cable just won't reach the gear select arm when it's in neutral.
__________________
eliott is offline   Reply With Quote
Old 19 February 2012, 06:27   #4
Member
 
Country: UK - Wales
Town: West Wales
Make: Vipermax 5.8, SR4.7
Length: 5m +
Engine: 150 Opti, F50EFi
Join Date: Sep 2005
Posts: 6,298
Those 33c cables have adjustment at each end - check the control box end to see if you can get a bit back from there.

Photo would be good.
__________________
Downhilldai is offline   Reply With Quote
Old 19 February 2012, 12:29   #5
Member
 
Country: UK - England
Town: Devon
Make: AVON SUPER SPORT 3.4
Length: 3m +
Engine: YAM 25, YAM 30
Join Date: Aug 2011
Posts: 50
gear on YAMAHA 30

Hi, I adjusted the connector to their realistic maximum at the morse end, leaver end and on the connection rod but still a long way out, I'll check against the cable removed for original length, I bought a y38 cable. then I'll remove the leg to see if the rod has any other positions, it seems as if the rod is out of the leg too far so I'll check the 3 positions FNR and work back to the morse box.
__________________
eliott is offline   Reply With Quote
Old 19 February 2012, 15:13   #6
Member
 
Country: UK - Wales
Town: West Wales
Make: Vipermax 5.8, SR4.7
Length: 5m +
Engine: 150 Opti, F50EFi
Join Date: Sep 2005
Posts: 6,298
Try moving the gear lever to FWD or REV and see if it lines up then.
__________________
Downhilldai is offline   Reply With Quote
Old 21 February 2012, 10:45   #7
Member
 
Country: UK - England
Town: Devon
Make: AVON SUPER SPORT 3.4
Length: 3m +
Engine: YAM 25, YAM 30
Join Date: Aug 2011
Posts: 50
fixed

I set up the gear lever by extending the connecting rod in the leg, on checking the previous cable wasn't a Yamaha so it may have been different. All OK now. thanks
__________________

__________________
eliott is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off





Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 13:06.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.