Reply
 
Thread Tools Search this Thread
 
Old 05 July 2007, 17:04   #1
Member
 
Country: UK - England
Town: Gloucestershire
Boat name: Osprey
Make: Osprey Vipermax
Length: 5m +
Engine: E-tec 300 G2
MMSI: TBC
Join Date: Dec 2006
Posts: 4,013
Old Johnson Sea Horse

Whilst clearing out my great uncles house after he passed away we found this old Johnson Sea Horse 1.5hp engine.

Apart froma couple of scuffs and scratches its in v/good condition and all the control operate smoothly it has plenty of compression and turns over like silk.

It will be perfect on the tender however does not have a recoil start and I dont have the pull cord. Anyone know where I can get one from?

Chris
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Johnson.jpg
Views:	186
Size:	78.8 KB
ID:	28295  
__________________

__________________
---------------------------------------------------
Chris Stevens

Born fiddler
Chris is offline   Reply With Quote
Old 05 July 2007, 17:15   #2
RIBnet admin team
 
Nos4r2's Avatar
 
Country: UK - England
Town: The wilds of Wiltshire
Boat name: WhiteNoise/Dominator
Make: Ballistic 7.8/SR5.4
Length: 7m +
Engine: Opti 225/Yam 85
MMSI: 235090687/235055163
Join Date: Jul 2005
Posts: 12,645
RIBase
B&Q sell starter cord. Cut it to length and tie a knot in it.


It'll need an impeller after standing for a long time.
__________________
Need spares,consoles,consumables,hire,training or even a new boat?

Please click HERE and HERE and support our Trade Members.

Join up as a Trade member or Supporter HERE
Nos4r2 is offline   Reply With Quote
Old 08 July 2007, 16:49   #3
Member
 
Country: UK - England
Town: Gloucestershire
Boat name: Osprey
Make: Osprey Vipermax
Length: 5m +
Engine: E-tec 300 G2
MMSI: TBC
Join Date: Dec 2006
Posts: 4,013
OK I mixed some 50:1 and got hold of a starter cord, after a few pulls the engine started and ran quite smoothly I cant get it to idle consistenyl sometimes it lasts a few seconds before it starts to die and you have to rev it to keep going, sometimes it will then idle for 20-30 seconds quite well then suddenly stop. I am still using the old Champion J4J plug that was in it as it looked to be in good condition however could this be the problem?

What plug is the best to use in this engine?

What else should I be looking at?

There are low and high speed mixture knobs what is the procedure for setting these?

Finally there is no tell tale to check the water flow from the impellor however there are 4 small holes about half way up the leg through which exaust along with a small amount of water sprays out (enough to wet your finger if you hold it there for a couple of seconds) is this correct or should there be a stream of water?

Any other hints as to how to get this engine running well would be appreciated, it has been stored indoors and there was no petrol in the tank when I found it however thats not to say that he would have drained the carbs before last being used. I suspect it has been at least 15 years since it was last used.

Chris
__________________
---------------------------------------------------
Chris Stevens

Born fiddler
Chris is offline   Reply With Quote
Old 08 July 2007, 17:03   #4
RIBnet admin team
 
Nos4r2's Avatar
 
Country: UK - England
Town: The wilds of Wiltshire
Boat name: WhiteNoise/Dominator
Make: Ballistic 7.8/SR5.4
Length: 7m +
Engine: Opti 225/Yam 85
MMSI: 235090687/235055163
Join Date: Jul 2005
Posts: 12,645
RIBase
I think those run on 25:1 rather than 50:1.

Cutting out might be crank seals perished.

The impeller IS working but sounds worn or the waterways are a bit furred up. If it's cooling properly you can keep your hand on the cylinder head without it being painful while it's running.
__________________
Need spares,consoles,consumables,hire,training or even a new boat?

Please click HERE and HERE and support our Trade Members.

Join up as a Trade member or Supporter HERE
Nos4r2 is offline   Reply With Quote
Old 08 July 2007, 17:17   #5
Member
 
Country: UK - England
Town: Gloucestershire
Boat name: Osprey
Make: Osprey Vipermax
Length: 5m +
Engine: E-tec 300 G2
MMSI: TBC
Join Date: Dec 2006
Posts: 4,013
Nos the instructions on the tank say 50:1, I am using the same oil XD30 that I use in my main engine will that be ok?

Chris
__________________
---------------------------------------------------
Chris Stevens

Born fiddler
Chris is offline   Reply With Quote
Old 09 July 2007, 12:25   #6
RIBnet admin team
 
Nos4r2's Avatar
 
Country: UK - England
Town: The wilds of Wiltshire
Boat name: WhiteNoise/Dominator
Make: Ballistic 7.8/SR5.4
Length: 7m +
Engine: Opti 225/Yam 85
MMSI: 235090687/235055163
Join Date: Jul 2005
Posts: 12,645
RIBase
Yeah it'll be fine with xd100. Anything TCW3 will be a huge improvement on what it had put through it when it was made!

If it says 50:1 then use 50:1. They used 25:1 before a certain age, just not sure quite when. I know it was sometime in the 50's.
__________________
Need spares,consoles,consumables,hire,training or even a new boat?

Please click HERE and HERE and support our Trade Members.

Join up as a Trade member or Supporter HERE
Nos4r2 is offline   Reply With Quote
Old 09 July 2007, 12:40   #7
Member
 
Country: UK - England
Town: Gloucestershire
Boat name: Osprey
Make: Osprey Vipermax
Length: 5m +
Engine: E-tec 300 G2
MMSI: TBC
Join Date: Dec 2006
Posts: 4,013
I could not get it to start today so I pulled the carb apart and that was fine all the jets are clear, I also took the cylinder head off because the top of the piston looked like it was damaged however as it turned out it was fine. I also pulled the big end to get the piston out to check the rings and had the fun of fitting 30 needle bearings back into place (good old vaseline).

All looks very good inside so I reckon the fault is electrical. So Spark plug first then trouble shoot the magneto and ignition system.

Chris
__________________
---------------------------------------------------
Chris Stevens

Born fiddler
Chris is offline   Reply With Quote
Old 09 July 2007, 13:11   #8
RIBnet admin team
 
Nos4r2's Avatar
 
Country: UK - England
Town: The wilds of Wiltshire
Boat name: WhiteNoise/Dominator
Make: Ballistic 7.8/SR5.4
Length: 7m +
Engine: Opti 225/Yam 85
MMSI: 235090687/235055163
Join Date: Jul 2005
Posts: 12,645
RIBase
<slaps head> Of course....

It'll be the ignition coil/magneto thingy. It'll have a crack or cracks in and be rusty.

Seamark Nunn sell them. About 17 each.
__________________
Need spares,consoles,consumables,hire,training or even a new boat?

Please click HERE and HERE and support our Trade Members.

Join up as a Trade member or Supporter HERE
Nos4r2 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off





Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 15:19.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.