Reply
 
Thread Tools Search this Thread
 
Old 06 August 2019, 15:47   #1
Member
 
Country: UK - England
Town: plymouth
Make: Ribtec
Length: 6m +
Engine: Mercury 175 optimax
Join Date: Feb 2008
Posts: 395
Any nmea experts here??

Right, so I've got a verado and I was trying to set it up with a mercury gateway to a simrad nss and a go5.

They have all been connected to a actisense small boat network and all show up on the device list of both simrads...including the gateway...both also show they are both receiving packets of data but I cant get any engine information to appear on either unit.

Any ideas anyone?? Thanks for any help
__________________

__________________
Miller is offline   Reply With Quote
Old 06 August 2019, 16:08   #2
Member
 
Pikey Dave's Avatar
 
Country: UK - England
Town: South Yorks
Boat name: Black Pig
Make: Ribcraft
Length: 5m +
Engine: DF140a
MMSI: 235111389
Join Date: Feb 2008
Posts: 9,249
RIBase
I’m not familiar with setting up a Mercury Gateway, but have you gone into the Network menu on the NSS & done a data sources “auto configure”?
__________________

__________________
Rule#2: Never argue with an idiot. He'll drag you down to his level & then beat you with experience.
Rule#3: Tha' can't educate pork.
Rule#4:https://www.youtube.com/watch?v=unkIVvjZc9Y
Pikey Dave is offline   Reply With Quote
Old 06 August 2019, 18:06   #3
Member
 
Country: UK - Scotland
Town: denny
Boat name: breezy
Make: northcraft
Length: 6m +
Engine: honda 150
Join Date: May 2016
Posts: 847
RIBase
somebody mentioned that the go series weren't to be linked up on a network but the nss were able try it without the go 5 linked up and see what you get
__________________
breezeblock is offline   Reply With Quote
Old 06 August 2019, 18:06   #4
Member
 
Country: UK - England
Town: plymouth
Make: Ribtec
Length: 6m +
Engine: Mercury 175 optimax
Join Date: Feb 2008
Posts: 395
Quote:
Originally Posted by Pikey Dave View Post
I’m not familiar with setting up a Mercury Gateway, but have you gone into the Network menu on the NSS & done a data sources “auto configure”?
Done all that... Clicked on the send and receive waypoints, think I've clicked most buttons to no avail
__________________
Miller is offline   Reply With Quote
Old 06 August 2019, 18:08   #5
Member
 
Country: UK - England
Town: plymouth
Make: Ribtec
Length: 6m +
Engine: Mercury 175 optimax
Join Date: Feb 2008
Posts: 395
Quote:
Originally Posted by breezeblock View Post
somebody mentioned that the go series weren't to be linked up on a network but the nss were able try it without the go 5 linked up and see what you get
It says it's nmea compatible, has a connector and videos on YouTube show it connected to a nmea network??

I've also tried that and nothing on the nss
__________________
Miller is offline   Reply With Quote
Old 06 August 2019, 18:15   #6
Member
 
Country: UK - Scotland
Town: denny
Boat name: breezy
Make: northcraft
Length: 6m +
Engine: honda 150
Join Date: May 2016
Posts: 847
RIBase
is the mercury gateway actually required our mariner had a different box the name came up through the helm wiring and there was a break out box that plugged into it that had the nmea plug on it saves you running the harness down to the engine
__________________
breezeblock is offline   Reply With Quote
Old 06 August 2019, 19:22   #7
Member
 
Country: UK - England
Town: plymouth
Make: Ribtec
Length: 6m +
Engine: Mercury 175 optimax
Join Date: Feb 2008
Posts: 395
Quote:
Originally Posted by breezeblock View Post
is the mercury gateway actually required our mariner had a different box the name came up through the helm wiring and there was a break out box that plugged into it that had the nmea plug on it saves you running the harness down to the engine
The gateway seems to connect to the junction box... The can and nmea lights light up so it's working that end I presume
__________________
Miller is offline   Reply With Quote
Old 07 August 2019, 03:47   #8
Member
 
Pikey Dave's Avatar
 
Country: UK - England
Town: South Yorks
Boat name: Black Pig
Make: Ribcraft
Length: 5m +
Engine: DF140a
MMSI: 235111389
Join Date: Feb 2008
Posts: 9,249
RIBase
Quote:
Originally Posted by Miller View Post
The gateway seems to connect to the junction box... The can and nmea lights light up so it's working that end I presume


If you go into the network menu on the NSS, does the engine show in the device list? If so, click on it & there should be a “Data” button, this will show what data the engine is putting onto the network.
You will most likely have to have the ignition switched on for the engine to show up.
__________________
Rule#2: Never argue with an idiot. He'll drag you down to his level & then beat you with experience.
Rule#3: Tha' can't educate pork.
Rule#4:https://www.youtube.com/watch?v=unkIVvjZc9Y
Pikey Dave is offline   Reply With Quote
Old 07 August 2019, 03:51   #9
Member
 
Country: UK - England
Town: plymouth
Make: Ribtec
Length: 6m +
Engine: Mercury 175 optimax
Join Date: Feb 2008
Posts: 395
Quote:
Originally Posted by Pikey Dave View Post
If you go into the network menu on the NSS, does the engine show in the device list? If so, click on it & there should be a “Data” button, this will show what data the engine is putting onto the network.
You will most likely have to have the ignition switched on for the engine to show up.
Yep, that is showing packets of data sent etc.... It all should be working.... But it isn't
__________________
Miller is offline   Reply With Quote
Old 07 August 2019, 04:09   #10
Member
 
Pikey Dave's Avatar
 
Country: UK - England
Town: South Yorks
Boat name: Black Pig
Make: Ribcraft
Length: 5m +
Engine: DF140a
MMSI: 235111389
Join Date: Feb 2008
Posts: 9,249
RIBase
Quote:
Originally Posted by Miller View Post
Yep, that is showing packets of data sent etc.... It all should be working.... But it isn't


When you say “packets” are you referring to the the info shown in the network diagnostics or the actual data received & translated by the system. In the “Data” section of the device menu, you should see a table showing all the live data from the engine, RPM, Temp, Voltage, trim etc. I’ll get a photo of mine if you’re not sure what to look for.
__________________
Rule#2: Never argue with an idiot. He'll drag you down to his level & then beat you with experience.
Rule#3: Tha' can't educate pork.
Rule#4:https://www.youtube.com/watch?v=unkIVvjZc9Y
Pikey Dave is offline   Reply With Quote
Old 07 August 2019, 04:10   #11
Member
 
Pikey Dave's Avatar
 
Country: UK - England
Town: South Yorks
Boat name: Black Pig
Make: Ribcraft
Length: 5m +
Engine: DF140a
MMSI: 235111389
Join Date: Feb 2008
Posts: 9,249
RIBase
Quote:
Originally Posted by Pikey Dave View Post
When you say “packets” are you referring to the the info shown in the network diagnostics or the actual data received & translated by the system. In the “Data” section of the device menu, you should see a table showing all the live data from the engine, RPM, Temp, Voltage, trim etc. I’ll get a photo of mine if you’re not sure what to look for.


Have you set up an engine instrument page to actually display the data?
__________________
Rule#2: Never argue with an idiot. He'll drag you down to his level & then beat you with experience.
Rule#3: Tha' can't educate pork.
Rule#4:https://www.youtube.com/watch?v=unkIVvjZc9Y
Pikey Dave is offline   Reply With Quote
Old 07 August 2019, 04:25   #12
Member
 
Country: UK - England
Town: plymouth
Make: Ribtec
Length: 6m +
Engine: Mercury 175 optimax
Join Date: Feb 2008
Posts: 395
Quote:
Originally Posted by Pikey Dave View Post
When you say “packets” are you referring to the the info shown in the network diagnostics or the actual data received & translated by the system. In the “Data” section of the device menu, you should see a table showing all the live data from the engine, RPM, Temp, Voltage, trim etc. I’ll get a photo of mine if you’re not sure what to look for.
Please, I'll post some pics tonight of what I have
__________________
Miller is offline   Reply With Quote
Old 07 August 2019, 04:26   #13
Member
 
Country: UK - England
Town: plymouth
Make: Ribtec
Length: 6m +
Engine: Mercury 175 optimax
Join Date: Feb 2008
Posts: 395
Quote:
Originally Posted by Pikey Dave View Post
Have you set up an engine instrument page to actually display the data?
The simrad already has one I presume... I'm no expert if you can tell me differently
__________________
Miller is offline   Reply With Quote
Old 07 August 2019, 04:56   #14
Member
 
Pikey Dave's Avatar
 
Country: UK - England
Town: South Yorks
Boat name: Black Pig
Make: Ribcraft
Length: 5m +
Engine: DF140a
MMSI: 235111389
Join Date: Feb 2008
Posts: 9,249
RIBase
Quote:
Originally Posted by Miller View Post
The simrad already has one I presume... I'm no expert if you can tell me differently


Bearing in mind that mine is Lowrance & yours is simrad, but they are both Navico & basically use the same OS. You might need to get the instrument page up on the display & then populate the gauges.
Double tap the gauge & select the info you want to display & then select the source for the info.

Click image for larger version

Name:	IMG_7291.jpg
Views:	51
Size:	86.7 KB
ID:	130394
Click image for larger version

Name:	IMG_7290.jpg
Views:	48
Size:	97.5 KB
ID:	130391
Click image for larger version

Name:	IMG_7287.jpg
Views:	49
Size:	110.9 KB
ID:	130388Click image for larger version

Name:	IMG_7288.jpg
Views:	47
Size:	116.4 KB
ID:	130389Click image for larger version

Name:	IMG_7289.jpg
Views:	44
Size:	116.0 KB
ID:	130390
__________________
Rule#2: Never argue with an idiot. He'll drag you down to his level & then beat you with experience.
Rule#3: Tha' can't educate pork.
Rule#4:https://www.youtube.com/watch?v=unkIVvjZc9Y
Pikey Dave is offline   Reply With Quote
Old 07 August 2019, 06:49   #15
Member
 
Country: UK - England
Town: plymouth
Make: Ribtec
Length: 6m +
Engine: Mercury 175 optimax
Join Date: Feb 2008
Posts: 395
Quote:
Originally Posted by Pikey Dave View Post
Bearing in mind that mine is Lowrance & yours is simrad, but they are both Navico & basically use the same OS. You might need to get the instrument page up on the display & then populate the gauges.
Double tap the gauge & select the info you want to display & then select the source for the info.

Attachment 130394
Attachment 130391
Attachment 130388Attachment 130389Attachment 130390
That looks similar, I'll try that later... thanks
__________________
Miller is offline   Reply With Quote
Old 07 August 2019, 17:47   #16
Member
 
Country: UK - England
Town: plymouth
Make: Ribtec
Length: 6m +
Engine: Mercury 175 optimax
Join Date: Feb 2008
Posts: 395
Ok, have done everything suggested and to no avail...

According to the instructions it says contact mercury marine for helm gateway device approval list??

Anyone know what that means?
__________________
Miller is offline   Reply With Quote
Old 07 August 2019, 18:02   #17
Member
 
Country: UK - England
Boat name: Bluefin
Make: Ribcraft
Length: 5m +
Engine: 150hp
MMSI: Ex Directory
Join Date: Oct 2015
Posts: 252
Quote:
Originally Posted by Miller View Post
Ok, have done everything suggested and to no avail...

According to the instructions it says contact mercury marine for helm gateway device approval list??

Anyone know what that means?

I know a man that can help and will more than likely know the answer ............ give James Tonks a call at Barrus, his direct line is 01869 880178 ... James has probably forgotten more than most of us know about mercury interfaces .......... ............. he sorted out all my Garmin interface from a Merc 150 in a couple of calls .........
__________________
gpsguru is offline   Reply With Quote
Old 07 August 2019, 18:17   #18
Member
 
Country: UK - England
Town: plymouth
Make: Ribtec
Length: 6m +
Engine: Mercury 175 optimax
Join Date: Feb 2008
Posts: 395
Quote:
Originally Posted by gpsguru View Post
I know a man that can help and will more than likely know the answer ............ give James Tonks a call at Barrus, his direct line is 01869 880178 ... James has probably forgotten more than most of us know about mercury interfaces .......... ............. he sorted out all my Garmin interface from a Merc 150 in a couple of calls .........
Ok, thanks
__________________

__________________
Miller is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 13:12.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
×