Reply
 
Thread Tools Search this Thread
 
Old 01 June 2013, 08:38   #1
Member
 
Country: UK - England
Town: Poole
Boat name: El Mono
Make: Ribtec 9M
Length: 9m +
Engine: Yanmar 315/Bravo III
Join Date: Aug 2012
Posts: 368
Johnson 5hp not pumping water

So we have a fairly ancient (probably 70/80's vintage) 5hp Johnson outboard on our aluminium SeaNymph to use as a local runabout.

Jumped in it today and started up, and wasn't getting any cooling telltale. As I've done before when this has happened, I pulled the boat out and flushed it through with a hose, to ensure the passageways were clear, and got a lovely strong jet coming out.

But as soon as I start the engine (on the hose), the telltale stops...

Is the impeller knackered?

Thanks,

Paul
__________________

__________________
paulbrown22 is offline   Reply With Quote
Old 01 June 2013, 09:30   #2
Member
 
Locozodiac's Avatar
 
Country: Other
Town: Lima-Peru
Boat name: Nautile
Make: Sea Rider Boats
Length: 4m +
Engine: Tohatsu 18 /30 HP
Join Date: Sep 2007
Posts: 1,706
It's knackered, worn or probaby have a interior salt obstruction on the crankcase water passages. Run a thin wire up/down inside pee hole while engine is on.

Happy Boating
__________________

__________________
Locozodiac is offline   Reply With Quote
Old 01 June 2013, 14:32   #3
Member
 
Country: UK - England
Town: Poole
Boat name: El Mono
Make: Ribtec 9M
Length: 9m +
Engine: Yanmar 315/Bravo III
Join Date: Aug 2012
Posts: 368
Brought it home and took the leg apart this evening for the first time. It came apart really rather nicely, and hopefully should all go back together again easily!

Anyway, the rubber impeller vane had separated from it's metal hub, so the drive shaft won't have actually been turning the impeller.

I bet no one will be open in Poole tomorrow who might have one on the shelf, so will probably end up ordering online and fitting next weekend.
__________________
paulbrown22 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off





Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 09:13.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.