Reply
 
Thread Tools Search this Thread
 
Old 27 July 2013, 08:56   #1
Member
 
Country: UK - Wales
Town: Bangor North Wales
Make: Avon Sr4M
Length: 4m +
Engine: Outboard 40hp
Join Date: Jul 2013
Posts: 27
40hp Mariner running rough!

Changed plugs, Stripped and cleaned carbs but its still got a mind of its own, checked the fuel pump and found 2 holes. Is this -



The cause of This? -

__________________

__________________
Shrimpy is offline   Reply With Quote
Old 27 July 2013, 09:43   #2
Member
 
Country: UK - England
Length: 3m +
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,251
So thats presumably the fuel pump diaphram... ..holes will mean poor pumping and so irregular fuel supply...
__________________

__________________
ShinyShoe is offline   Reply With Quote
Old 27 July 2013, 10:41   #3
Member
 
Country: UK - England
Town: South Coast
Make: Quicksilver
Length: 3m +
Engine: outboard
Join Date: Feb 2006
Posts: 142
Did you notice any difference after your carb clean?
__________________
Sunstreaker is offline   Reply With Quote
Old 27 July 2013, 10:58   #4
Member
 
Country: UK - Wales
Town: Bangor North Wales
Make: Avon Sr4M
Length: 4m +
Engine: Outboard 40hp
Join Date: Jul 2013
Posts: 27
Quote:
Originally Posted by Sunstreaker View Post
Did you notice any difference after your carb clean?
No, same symptoms, checked for poor fuel hose connections/tears in pipes etc and looked at every electrical connetion/wire . Will be changing the fuel pump anyhow,I'm just hoping that its the cure
__________________
Shrimpy is offline   Reply With Quote
Old 27 July 2013, 16:47   #5
RIBnet admin team
 
Nos4r2's Avatar
 
Country: UK - England
Town: The wilds of Wiltshire
Boat name: WhiteNoise/Dominator
Make: Ballistic 7.8/SR5.4
Length: 7m +
Engine: Opti 225/Yam 85
MMSI: 235090687/235055163
Join Date: Jul 2005
Posts: 12,645
RIBase
Doubt it's the cure,unless it suddenly improves if you pump the primer bulb.
__________________
Need spares,consoles,consumables,hire,training or even a new boat?

Please click HERE and HERE and support our Trade Members.

Join up as a Trade member or Supporter HERE
Nos4r2 is offline   Reply With Quote
Old 05 August 2013, 07:14   #6
Member
 
Country: UK - England
Town: Leeds
Boat name: Wave Bouncer
Make: Avon
Length: 4m +
Engine: outboard, petrol, 40
Join Date: Jan 2012
Posts: 12
Shrimpy looks like we have the same engine 1990 vintage, mine is bad at idling when warm
I have replaced the plugs squirted in carb cleaner, checked the auto advance is not stuck

Thinking I should check if it has contact breaker points but the mag is below the big flywheel nut so I suspect an extractor is needed to go there
__________________
TrevorB is offline   Reply With Quote
Old 05 August 2013, 13:49   #7
Member
 
Country: UK - England
Town: bicester
Length: no boat
Engine: outboard only
Join Date: Feb 2009
Posts: 894
be carefull usually when those pump diaphrams leak like that the fuel goes into the crankcase and it is a dangerous situation.
__________________

__________________
uncle al is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off





Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 02:37.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.