Reply
 
Thread Tools Search this Thread
 
Old 13 March 2013, 14:29   #1
RIBnet admin team
 
Nos4r2's Avatar
 
Country: UK - England
Town: The wilds of Wiltshire
Boat name: Dominator
Make: SR5.4
Length: 7m +
Engine: Yam 85
MMSI: 235055163
Join Date: Jul 2005
Posts: 12,906
RIBase
Smartcraft wiring-2002 Opti 225

Anyone got any idea what wiring I should have? the original wiring was a complete mess and all that's identifiable is part numbers 84-859314 and 84-859315. It appears to plug into a 5 pin semi-circular rubber plug into the main wiring harness. Pic below.

I get the feeling I may be missing a large chunk of the loom.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	PICT0128.jpg
Views:	153
Size:	74.9 KB
ID:	77586  
__________________
Need spares,consoles,consumables,hire,training or even a new boat?

Please click HERE and HERE and support our Trade Members.

Join up as a Trade member or Supporter HERE
Nos4r2 is offline   Reply With Quote
Old 13 March 2013, 15:49   #2
Member
 
Country: UK - England
Town: Looe
Make: Delta
Length: 4m +
Engine: Mercury
Join Date: Apr 2004
Posts: 1,380
Quote:
Originally Posted by Nos4r2 View Post
Anyone got any idea what wiring I should have? the original wiring was a complete mess and all that's identifiable is part numbers 84-859314 and 84-859315. It appears to plug into a 5 pin semi-circular rubber plug into the main wiring harness. Pic below.

I get the feeling I may be missing a large chunk of the loom.
Which part is this from? engine loom or boat. Its really hard to see from the photo!
__________________

__________________
Black Dog Marine
www.blackdogmarine.com
Turbodiesel is offline   Reply With Quote
Old 13 March 2013, 16:04   #3
Member
 
Jizm's Avatar
 
Country: UK - England
Town: Southampton
Boat name: Hissing Sid
Make: Ross Smith Cobra
Length: 6m +
Engine: 200HP Optimax
MMSI: 235038046
Join Date: Jun 2002
Posts: 3,804
Is that the additional loom for the tanks and paddle wheel?
Jizm is offline   Reply With Quote
Old 13 March 2013, 17:10   #4
RIBnet admin team
 
Nos4r2's Avatar
 
Country: UK - England
Town: The wilds of Wiltshire
Boat name: Dominator
Make: SR5.4
Length: 7m +
Engine: Yam 85
MMSI: 235055163
Join Date: Jul 2005
Posts: 12,906
RIBase
No, the pic is the ONLY wiring I have for the SC1000 speedo and revcounter.
I'll label up where I think the wires go.
__________________
Need spares,consoles,consumables,hire,training or even a new boat?

Please click HERE and HERE and support our Trade Members.

Join up as a Trade member or Supporter HERE
Nos4r2 is offline   Reply With Quote
Old 13 March 2013, 17:19   #5
RIBnet admin team
 
Nos4r2's Avatar
 
Country: UK - England
Town: The wilds of Wiltshire
Boat name: Dominator
Make: SR5.4
Length: 7m +
Engine: Yam 85
MMSI: 235055163
Join Date: Jul 2005
Posts: 12,906
RIBase
This is as much sense as I think I can make of it, labelling colours are as close to plug/socket colours as I can make them. The one that's connected together was like that on the boat before dismantling. The red goes into the heatshrink, it's just not obvious.:-
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	PICT0128labelled.jpg
Views:	237
Size:	84.4 KB
ID:	77589  
__________________
Need spares,consoles,consumables,hire,training or even a new boat?

Please click HERE and HERE and support our Trade Members.

Join up as a Trade member or Supporter HERE
Nos4r2 is offline   Reply With Quote
Old 13 March 2013, 17:23   #6
Member
 
Jizm's Avatar
 
Country: UK - England
Town: Southampton
Boat name: Hissing Sid
Make: Ross Smith Cobra
Length: 6m +
Engine: 200HP Optimax
MMSI: 235038046
Join Date: Jun 2002
Posts: 3,804
Yeah see that now. Same as mine. I will look at it tomorrow and let you know what is what.
Jizm is offline   Reply With Quote
Old 13 March 2013, 17:32   #7
RIBnet admin team
 
Nos4r2's Avatar
 
Country: UK - England
Town: The wilds of Wiltshire
Boat name: Dominator
Make: SR5.4
Length: 7m +
Engine: Yam 85
MMSI: 235055163
Join Date: Jul 2005
Posts: 12,906
RIBase
Thanks

What features are working on your gauges? As far as I know, everything on mine was working though I don't remember if the speedo worked.
__________________
Need spares,consoles,consumables,hire,training or even a new boat?

Please click HERE and HERE and support our Trade Members.

Join up as a Trade member or Supporter HERE
Nos4r2 is offline   Reply With Quote
Old 13 March 2013, 19:12   #8
Member
 
Country: UK - England
Town: Royal Wootton Bassett
Length: 8m +
Engine: 250
Join Date: Jul 2008
Posts: 8,041
__________________
whisper is offline   Reply With Quote
Old 14 March 2013, 02:02   #9
Member
 
Jizm's Avatar
 
Country: UK - England
Town: Southampton
Boat name: Hissing Sid
Make: Ross Smith Cobra
Length: 6m +
Engine: 200HP Optimax
MMSI: 235038046
Join Date: Jun 2002
Posts: 3,804
Quote:
Originally Posted by Nos4r2 View Post
Thanks

What features are working on your gauges? As far as I know, everything on mine was working though I don't remember if the speedo worked.
All works on mine apart from speed which is done by the paddle wheel which comes up with a 'CHECK PADDLE WHEEL' fault soon after you turn on the ignition.
Jizm is offline   Reply With Quote
Old 14 March 2013, 05:34   #10
Member
 
Country: UK - England
Town: Hoxne
Boat name: Southern Comfort
Make: NorthCraft 5.5
Length: 5m +
Engine: 150 Optimax
MMSI: 235033276
Join Date: Nov 2005
Posts: 122
Send a message via MSN to Under the Thumb
Nos,

There's a complete set of wiring diagrams at the end of the optimax manual - colours and all, it's a big pdf but you can download if from our boating resources page

Boating resource from the Northern Exposure Collection

will
__________________
Northern Exposure Rescue

Marine Safety / Photography / Event Management
www.northernexposurerescue.org.uk
Under the Thumb is offline   Reply With Quote
Old 14 March 2013, 06:08   #11
RIBnet admin team
 
Nos4r2's Avatar
 
Country: UK - England
Town: The wilds of Wiltshire
Boat name: Dominator
Make: SR5.4
Length: 7m +
Engine: Yam 85
MMSI: 235055163
Join Date: Jul 2005
Posts: 12,906
RIBase
Cheers UTT-it's answeredd my question as it's got the exact wiring loom in there that I have (page 504 on the 150/175 Opti wiring for anyone else ever searching for it)

Ok, next question. It's fairly obvious my speedo isn't going to work, but apparently I can hook it up to a nmea0183 output to pick up speed from the GPS.It's an input only to the SC1000 gauges.

So...
I've got the VHF currently hooked up to the NMEA 0183 in/out of the HDS7.

Can I split the 0183 output to get the speedo working, or would I be better off getting something like the Actisense NMEA 2000 to 0183 gateway to run the smartcraft speedo off the N2K network? Would I gain extra functionality from the gauges too?
__________________
Need spares,consoles,consumables,hire,training or even a new boat?

Please click HERE and HERE and support our Trade Members.

Join up as a Trade member or Supporter HERE
Nos4r2 is offline   Reply With Quote
Old 14 March 2013, 12:19   #12
Member
 
Jizm's Avatar
 
Country: UK - England
Town: Southampton
Boat name: Hissing Sid
Make: Ross Smith Cobra
Length: 6m +
Engine: 200HP Optimax
MMSI: 235038046
Join Date: Jun 2002
Posts: 3,804
I'll have to have a look at that link. Not sure if you can use the nmea on both though.
Jizm is offline   Reply With Quote
Old 14 March 2013, 13:09   #13
RIBnet admin team
 
Nos4r2's Avatar
 
Country: UK - England
Town: The wilds of Wiltshire
Boat name: Dominator
Make: SR5.4
Length: 7m +
Engine: Yam 85
MMSI: 235055163
Join Date: Jul 2005
Posts: 12,906
RIBase
Well.... I found a few forum posts from the USA saying the signal strength is enough from Lowrance kit to do it-and it works as it's only an out rather than a 2 way connection. I'll have to try it I guess.
__________________
Need spares,consoles,consumables,hire,training or even a new boat?

Please click HERE and HERE and support our Trade Members.

Join up as a Trade member or Supporter HERE
Nos4r2 is offline   Reply With Quote
Old 14 March 2013, 16:13   #14
Member
 
Country: UK - England
Town: Looe
Make: Delta
Length: 4m +
Engine: Mercury
Join Date: Apr 2004
Posts: 1,380
Quote:
Originally Posted by Jizm View Post
All works on mine apart from speed which is done by the paddle wheel which comes up with a 'CHECK PADDLE WHEEL' fault soon after you turn on the ignition.
Just go into the Calibration and turn off the paddle wheel then it will go away.
__________________
Black Dog Marine
www.blackdogmarine.com
Turbodiesel is offline   Reply With Quote
Old 14 March 2013, 16:19   #15
RIBnet admin team
 
Nos4r2's Avatar
 
Country: UK - England
Town: The wilds of Wiltshire
Boat name: Dominator
Make: SR5.4
Length: 7m +
Engine: Yam 85
MMSI: 235055163
Join Date: Jul 2005
Posts: 12,906
RIBase
Any idea on my NMEA 0183 question Rob?
__________________
Need spares,consoles,consumables,hire,training or even a new boat?

Please click HERE and HERE and support our Trade Members.

Join up as a Trade member or Supporter HERE
Nos4r2 is offline   Reply With Quote
Old 14 March 2013, 16:46   #16
Member
 
Pikey Dave's Avatar
 
Country: UK - England
Town: South Yorks
Boat name: Black Pig
Make: Ribcraft
Length: 5m +
Engine: DF140a
MMSI: 235111389
Join Date: Feb 2008
Posts: 9,780
RIBase
Quote:
Originally Posted by Nos4r2 View Post
Any idea on my NMEA 0183 question Rob?
Not quite sure if it's what you're wanting to do Nos, but I have the Actisense NMEA multiplexer, it allows you to input several NMEA0183 inputs & share them out to various devices as NMEA0183, effectively splitting & combining as required. Let me know if you need further info. it works a treat.
__________________
Rule#2: Never argue with an idiot. He'll drag you down to his level & then beat you with experience.
Rule#3: Tha' can't educate pork.
Rule#4:https://www.youtube.com/watch?v=unkIVvjZc9Y
Pikey Dave is offline   Reply With Quote
Old 14 March 2013, 17:02   #17
RIBnet admin team
 
Nos4r2's Avatar
 
Country: UK - England
Town: The wilds of Wiltshire
Boat name: Dominator
Make: SR5.4
Length: 7m +
Engine: Yam 85
MMSI: 235055163
Join Date: Jul 2005
Posts: 12,906
RIBase
Thanks PD.


I think I've found my answer. Smartcraft SC1000 gauges need a nmea0183 signal set to 4800 baud.(the same as the GX1600 VHF I have, which is good).

Apparently Lowrance GPS units transmit with enough power to split the signal to 2 receivers.

Sorted! I should have working gauges and working DSC. I'll find out when it all fires up...
__________________
Need spares,consoles,consumables,hire,training or even a new boat?

Please click HERE and HERE and support our Trade Members.

Join up as a Trade member or Supporter HERE
Nos4r2 is offline   Reply With Quote
Old 14 March 2013, 17:06   #18
Member
 
falcon0310's Avatar
 
Country: UK - England
Town: surrey
Boat name: el nino
Make: tornado humber
Length: 7m +
Engine: outboards
Join Date: Jun 2009
Posts: 958
well please post pics but here snow weekend
__________________
we all mad
falcon0310 is offline   Reply With Quote
Old 14 March 2013, 17:10   #19
RIBnet admin team
 
Nos4r2's Avatar
 
Country: UK - England
Town: The wilds of Wiltshire
Boat name: Dominator
Make: SR5.4
Length: 7m +
Engine: Yam 85
MMSI: 235055163
Join Date: Jul 2005
Posts: 12,906
RIBase
I'll try. Might take a while, I won't know if it's worked 'til I power the console up when it's all connected and on the boat.
__________________
Need spares,consoles,consumables,hire,training or even a new boat?

Please click HERE and HERE and support our Trade Members.

Join up as a Trade member or Supporter HERE
Nos4r2 is offline   Reply With Quote
Old 15 March 2013, 17:12   #20
RIBnet admin team
 
Nos4r2's Avatar
 
Country: UK - England
Town: The wilds of Wiltshire
Boat name: Dominator
Make: SR5.4
Length: 7m +
Engine: Yam 85
MMSI: 235055163
Join Date: Jul 2005
Posts: 12,906
RIBase
Ok, from intensive research so far.

You should be able to split the NMEA 0183 output from an HDS unit into 2 to run both Smartcraft and DSC.
In your GPS, enable NMEA output, set the baud rate to 4800, and enable the following sentences RMB, RMC (for the SmartCraft) and GLL (for the VHF).

NMEA data and
Hooking your GPS to the Smartcraft Speedo/Vesselview

are useful references.
__________________
Need spares,consoles,consumables,hire,training or even a new boat?

Please click HERE and HERE and support our Trade Members.

Join up as a Trade member or Supporter HERE
Nos4r2 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off




All times are GMT -5. The time now is 01:58.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.