Reply
 
Thread Tools Search this Thread
 
Old 25 March 2016, 19:19   #11
Member
 
spartacus's Avatar
 
Country: UK - Scotland
Town: Aberdeenshire
Boat name: Sula
Make: Ribcraft 4.8m
Length: 4m +
Engine: Tohatsu 60hp + aux
MMSI: 235087213
Join Date: Jun 2007
Posts: 3,268
RIBase
Good job.

Generally surprised you got the steering wheel off. Thought it would be siezed on solid.
__________________

__________________
Is that with or without VAT?
spartacus is offline   Reply With Quote
Old 26 March 2016, 00:41   #12
Member
 
Country: USA
Town: Fontana
Make: Zodiac
Length: 4m +
Engine: Jet
Join Date: Mar 2016
Posts: 24
Glued last bolt rope on. Patched pin holes in tubes. Had some time to burn and decided to try to start tHe engine. Turned the key and nothing. Put in a new battery still nothing. Took apart the control box and jumped the starter solenoid and still nothing. Does anyone know how to get to the starter?

Binty, this boat lived in Nassau for a while. Sounds like your reinforcing tape idea should work.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	image.jpg
Views:	143
Size:	98.2 KB
ID:	111545  
__________________

__________________
TonyTrak is offline   Reply With Quote
Old 26 March 2016, 11:47   #13
Member
 
Country: Other
Town: Abaco, Bahamas
Boat name: No name
Make: Zodiac
Length: 6m +
Engine: Yamaha 150 hp
Join Date: Feb 2014
Posts: 42
Quote:
Originally Posted by TonyTrak View Post
Binty, this boat lived in Nassau for a while. Sounds like your reinforcing tape idea should work.
Small world!
As a matter of interest, my first repair was to just re-attach the rope bolt (after hours of meticulously cleaning and prepping the mating surfaces)...put it all back only to experience the joint's failure after one week's use

The overlapped re-inforcing tape was only added at the second attempt...and it's held firm ever since. It's much stronger that the original and I can't figure out why Zodiac didn't do this at the manufacturing stage. Anyway, good luck with your refurb and looking forward to more pics and a running report when you get it back in the water.

I feel I could write a book on this subject from tips and tricks of removing tube sets to re-installing them (always a struggle, even with two srong men) to plugging minor air leaks and so on.
__________________
Binty_Bexter is offline   Reply With Quote
Old 26 March 2016, 12:11   #14
Member
 
cgoing's Avatar
 
Country: USA
Town: Connecticut
Make: Zodiac
Length: 6m +
Engine: Undecided
Join Date: Nov 2009
Posts: 572
Glued PVC in general does not hold up well in warmer climates such as Florida and the Bahamas. Up here in New England I have seen tubes that are twenty years old and the bond on the bolt rope tube is still in perfect shape. The other big factor is proper inflation. Most people do not properly inflate their tubes and confirm with a pressure gauge. Under inflation will allow movement of the tubes which adds a lot of stress to that joint.

Good luck in the jet project. Getting the drive unit cleaned up after being in salt water for two months may be a challenge. However, if you get it running right it will be a blast. I've had a few of those Projets and they are a lot of fun.
__________________
Chris Going
DinghyPro
chris@dinghypro.net
www.DinghyPro.net
cgoing is offline   Reply With Quote
Old 26 March 2016, 16:27   #15
Member
 
Country: UK - England
Town: Midlands
Make: Ribeye 600
Length: 6m +
Engine: Yamaha F115
Join Date: Dec 2010
Posts: 203
Yamaha 760cc 80hp twin two strokes in these..? Not a lot I don't know about these, I've rebuilt 6 or 7 over the years and run one weekly.

Happy to help..
__________________
Superjetjim is offline   Reply With Quote
Old 26 March 2016, 16:32   #16
Member
 
Country: UK - England
Town: Midlands
Make: Ribeye 600
Length: 6m +
Engine: Yamaha F115
Join Date: Dec 2010
Posts: 203
Starter is located opposite side to the carbs, under the exhaust manifold. Positive feed is on top of the starter and case is the earth. Always run a second earth from battery negative to motor cases.

Items that tend to fail in this area are bendix, starter and positive / negative leads.

I'd be astonished if the pump isn't seized - the wear ring expands due to salt corrosion pressing the liner against the prop blades - this will need stripping and a new liner installing by a machine / Jetski shop. If this is indeed seized, the engine won't turn over - pull the pump, it's only 8x bolts and try again - your starter may well be fine.

All the running gear is based on a Yamaha Superjet by the way

Jim
__________________
Superjetjim is offline   Reply With Quote
Old 26 March 2016, 23:27   #17
Member
 
Country: USA
Town: S. Carolina
Boat name: D560
Make: Avon
Length: 5m +
Engine: 2016 Merc 115hp CT
Join Date: Aug 2013
Posts: 1,120
Quote:
Originally Posted by Binty_Bexter View Post
Small world!
As a matter of interest, my first repair was to just re-attach the rope bolt (after hours of meticulously cleaning and prepping the mating surfaces)...put it all back only to experience the joint's failure after one week's use

The overlapped re-inforcing tape was only added at the second attempt...and it's held firm ever since. It's much stronger that the original and I can't figure out why Zodiac didn't do this at the manufacturing stage. Anyway, good luck with your refurb and looking forward to more pics and a running report when you get it back in the water.

I feel I could write a book on this subject from tips and tricks of removing tube sets to re-installing them (always a struggle, even with two srong men) to plugging minor air leaks and so on.
Only a week? Sounds like glue failure to me. Most people put too much on. Combined with some moisture and a short cure time, it's a recipe for disaster.
__________________
Richard
Gluing geek since 2007
office888 is offline   Reply With Quote
Old 27 March 2016, 02:36   #18
Member
 
Country: USA
Town: Fontana
Make: Zodiac
Length: 4m +
Engine: Jet
Join Date: Mar 2016
Posts: 24
Thanks for the info guys. I did take the pump apart on the first part of the rebuild. The impeller spins fine in the housing. I have had this replaced before. This is the Yamaha 2 stroke 80 hp engine. I ended up pulling the motor to find the positive and negative battery cables bad. Made some new cables and going to put engine back in tonight. I did run some jumper cables directly to the starter just to be sure the starter was good. Cranked fine. It is sure nice to have a nice shop / garage with an electric hoist. Makes the job a little easier.

I borrowed an awesome wheel puller from my maintenance guys at work. Took the steering wheel hub right off.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	image.jpg
Views:	65
Size:	53.1 KB
ID:	111599  
__________________
TonyTrak is offline   Reply With Quote
Old 27 March 2016, 02:39   #19
Member
 
Country: USA
Town: Fontana
Make: Zodiac
Length: 4m +
Engine: Jet
Join Date: Mar 2016
Posts: 24
Engine out
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	image.jpg
Views:	86
Size:	128.6 KB
ID:	111600  
__________________
TonyTrak is offline   Reply With Quote
Old 27 March 2016, 10:50   #20
Member
 
Country: USA
Town: Fontana
Make: Zodiac
Length: 4m +
Engine: Jet
Join Date: Mar 2016
Posts: 24
Ah ha! The culprit.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	image.jpg
Views:	68
Size:	83.7 KB
ID:	111610  
__________________

__________________
TonyTrak is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
zodiac

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off





Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 01:38.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.