Reply
 
Thread Tools Search this Thread
 
Old 02 October 2010, 17:43   #1
Member
 
boristhebold's Avatar
 
Country: UK - England
Length: 7m +
Join Date: Aug 2009
Posts: 1,293
Speed display prob.

My yamaha gauge is not displaying any speed info, started going flaky last weekend displaying 5 knots when I was doing 30 on the gps. Today it's given up completely. Anyone experienced this or know where I should start to look for fault, engine or speedo ?
__________________

__________________
boristhebold is offline   Reply With Quote
Old 02 October 2010, 18:31   #2
RIBnet admin team
 
Poly's Avatar
 
Country: UK - Scotland
Boat name: imposter
Make: FunYak
Length: 3m +
Engine: 2 stroke YAM 20 HP
MMSI: 235089819
Join Date: Sep 2005
Posts: 10,114
paddle wheel or pitot tube?
__________________
Poly is offline   Reply With Quote
Old 02 October 2010, 18:53   #3
Alf
Member
 
Country: UK - England
Town: Buckingham
Boat name: Swift
Make: Cobra
Length: 7m +
Engine: Outboard Verado 250
Join Date: Dec 2009
Posts: 11
Speed Display prob

Hi, Had exactly the same problem with my Yamaha 115 last year. It would read OK sometimes and then suddenly misread completely. It turned out to be that the very small hole for the Pitot tube in the front of the leg was blocked with seaweed. Just needed cleaning out with a suitable piece of wire etc.

Alf
__________________
Alf
Alf is offline   Reply With Quote
Old 03 October 2010, 06:51   #4
Member
 
boristhebold's Avatar
 
Country: UK - England
Length: 7m +
Join Date: Aug 2009
Posts: 1,293
I will check out the hole
__________________
boristhebold is offline   Reply With Quote
Old 03 October 2010, 07:09   #5
RIBnet supporter
 
C2 RIBS's Avatar
 
Country: UK - England
Town: Hants
Boat name: Gemineye
Make: Ribeye S850 charter
Length: 8m +
Engine: 300hp
MMSI: 235097445
Join Date: Sep 2007
Posts: 3,029
I would second the small hole is probably blocked and can be cleaned normally very easily or just a blast from an air hose gun
__________________
Ian
Rib charter and Rib hire with www.c2ribs.co.uk
C2 RIBS is offline   Reply With Quote
Old 03 October 2010, 16:31   #6
Member
 
boristhebold's Avatar
 
Country: UK - England
Length: 7m +
Join Date: Aug 2009
Posts: 1,293
Checked it today and yes it was blocked , used a pin to clear it and all worked fine.
__________________

__________________
boristhebold is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off





Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 11:17.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.