Reply
 
Thread Tools Search this Thread
 
Old 25 September 2012, 13:59   #41
Member
 
Country: UK - England
Town: London
Length: 4m +
Join Date: May 2011
Posts: 265
Yep makes sense, I am a sailing Day Skipper, so I have some idea of night navigation, I've just never done it at 30 knots before :-)
__________________

__________________
vjmehra is offline   Reply With Quote
Old 25 September 2012, 14:48   #42
nik
Member
 
Country: UK - England
Town: east cowes
Make: academic
Length: no boat
Engine: fresh air
MMSI: N/A
Join Date: Sep 2003
Posts: 540
I think the idea is that you can't navigate at high speed.
You either stop and plan your next leg, or you plan your trip in advance using waypoints (ie:bouys, and making sure you do not hit them).
Write the information down so that it is readable at high speed.
The information should be, what the waypoint is, the direction, the distance and the estimated duration of that leg given the expected speed you will be travelling at.
__________________

__________________
nik is offline   Reply With Quote
Old 25 September 2012, 15:17   #43
Member
 
Country: UK - England
Town: London
Length: 4m +
Join Date: May 2011
Posts: 265
Ah I see that makes sense. After discussing with an instructor I've decided to do the intermediate course, rather than try and move straight onto Advanced. All going well may do that early next year instead. Hopefully my RIB will be fully ship shape again and I can put some hours in!
__________________
vjmehra is offline   Reply With Quote
Old 25 September 2012, 15:46   #44
Member
 
Ribochet's Avatar
 
Country: UK - N Ireland
Town: Rostrevor
Boat name: Ricochet
Make: Redbay
Length: 7m +
Engine: Twin F115 Yams
MMSI: 235083269
Join Date: Oct 2011
Posts: 911
Quote:
Originally Posted by vjmehra View Post
I've decided to do the intermediate course, rather than try and move straight onto Advanced.
Very wise decision - if someone is not fully confident about navigating at planing speeds in daylight - they would be "dead in the water" doing it at night - I once had a RYA Yachtmaster Instructor get lost during a night nav exercise on an Advanced PBI course .

Also remember that the "navigator" is not at the helm.

Best of luck and let us know how you get on.
__________________
Maximum Preparation - Maximum Fun
Ribochet is offline   Reply With Quote
Old 25 September 2012, 15:57   #45
Member
 
Country: UK - England
Town: London
Length: 4m +
Join Date: May 2011
Posts: 265
I'll do a full write up afterwards :-)
__________________
vjmehra is offline   Reply With Quote
Old 25 September 2012, 17:15   #46
dnv
Member
 
Country: Germany
Town: Hamburg
Boat name: Der Delphin
Make: Parker
Length: 6m +
Engine: Inboard Diesel 120HP
Join Date: Dec 2008
Posts: 168
Quote:
Originally Posted by 9D280
...
I guess a bigger rib with a big console & a windscreen A4 or even A2 could be easily managable.
...
That's actually one reason why I have the bought the rib that I have bought:
Click image for larger version

Name:	image-4204833586.jpg
Views:	99
Size:	67.6 KB
ID:	72534

Even in the last bumpy ride of 14nm offshore with head on wind (against tide) in some 19kn winds the A4 bag stood in place :-)
__________________
dnv is offline   Reply With Quote
Old 25 September 2012, 17:39   #47
Member
 
Country: UK - England
Town: London
Length: 4m +
Join Date: May 2011
Posts: 265
Out of curiosity what about dual chartplotters, does anyone have this?

I guess you'd have to wire them off seperate batteries to make it effective, but could this be a useful setup at all?

I suppose you could also use navionics and an iPad 2 or 3 :-)
__________________
vjmehra is offline   Reply With Quote
Old 26 September 2012, 03:56   #48
Member
 
Cookee's Avatar
 
Country: UK - England
Town: Salcombe, Devon, UK
Boat name: BananaShark
Make: BananaShark
Length: 10m +
Engine: 2xYanmar 260 diesels
Join Date: Mar 2003
Posts: 4,225
Quote:
Originally Posted by Leapy View Post
Oh, I don't know. Aim high

Having been on Cookee's boat, the boat itself/engines/electronics/seats/everything else is definitely something to aspire to
That's very kind - Thank you. Some credit has to go to Raymarine for supplying the kit! getting it all to network wasn't difficult and it just works!
__________________
Cookee
Originally Posted by Zippy
When a boat looks that good who needs tubes!!!
Cookee is offline   Reply With Quote
Old 26 September 2012, 04:00   #49
Member
 
Cookee's Avatar
 
Country: UK - England
Town: Salcombe, Devon, UK
Boat name: BananaShark
Make: BananaShark
Length: 10m +
Engine: 2xYanmar 260 diesels
Join Date: Mar 2003
Posts: 4,225
Quote:
Originally Posted by vjmehra View Post
Out of curiosity what about dual chartplotters, does anyone have this?

I guess you'd have to wire them off seperate batteries to make it effective, but could this be a useful setup at all?

I suppose you could also use navionics and an iPad 2 or 3 :-)
With the larger Raymarine plotters they are big enough to make a split screen really work well. The best bit is you can split the information in any way, we can have a chart or waypoint information on one side and a full engine data display via NMEA 2000 on the other, when I'm in the back (navigators) seat I have it set up with a chart on one side and waypoint information on the other which gives me speed, distance, and course to next waypoint as well as some engine data, I'm sure other manufacturers would do the same!
__________________
Cookee
Originally Posted by Zippy
When a boat looks that good who needs tubes!!!
Cookee is offline   Reply With Quote
Old 26 September 2012, 04:42   #50
Member
 
Country: UK - Scotland
Boat name: Wildheart
Make: Humber/Delta Seasafe
Length: 5m +
Engine: Merc 60 Clamshell
MMSI: 235068449
Join Date: Apr 2007
Posts: 4,611
Quote:
Originally Posted by vjmehra View Post
Out of curiosity what about dual chartplotters, does anyone have this?

I guess you'd have to wire them off seperate batteries to make it effective, but could this be a useful setup at all?
Does a Garmin 12 bungee'd to the console count?

What would make a plotter useless?
- internal plotter failure of some description
- Lack of power
- lack of signal


So,
Plotter failure - yes, 2 would work there - chances of both going down are very slim.

lack of power , yep, dual batteries would work for that.

lack of signal is either going to be down to a reciever failure (plotter or antenna) so twin antennae would fix that..... BUT if it's lack of signal from above (e.g NATO excersises shutting it down as they do occasionally), you could have 10 plotters & 10 healthy batteries and all flashing "NO SIGNAL" or "SEARCHING FOR SATELITES" on the screen..... On the plus side, you still have an IP rated chart you can look at.
__________________

__________________
9D280 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off





Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 05:03.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.