Reply
 
Thread Tools Search this Thread
 
Old 17 April 2012, 15:39   #1
Member
 
thestig1973's Avatar
 
Country: UK - England
Town: warrington
Make: Honwave T32
Length: 3m +
Engine: Mercury 15 2 stroke
Join Date: Oct 2011
Posts: 490
Zodiac valve

The valve on my zodiac (hull) seems to be leaking, without the cap screwed onto the valve if I pour water on its leaking pretty quickly, anyone know how I can check if it's leaking with the cap screwed on?
I hope it is leaking cause otherwise it's punctured.
Only used boat once but found the Mrs sat in it in the garage and hope there was no little stones or anything underneath .... Eeeek
__________________

__________________
thestig1973 is offline   Reply With Quote
Old 17 April 2012, 15:46   #2
Member
 
Country: USA
Town: Seattle
Boat name: Water Dog
Make: Polaris
Length: 4m +
Engine: Yamaha 60hp
Join Date: Apr 2007
Posts: 1,152
soapy water works!

Its normal for them to leak slightly with the cap off.
__________________

__________________
captnjack is offline   Reply With Quote
Old 17 April 2012, 15:48   #3
Member
 
thestig1973's Avatar
 
Country: UK - England
Town: warrington
Make: Honwave T32
Length: 3m +
Engine: Mercury 15 2 stroke
Join Date: Oct 2011
Posts: 490
Quote:
Originally Posted by captnjack
soapy water works!

Its normal for them to leak slightly with the cap off.
Cheers, I'll try that

It was leaking pretty quick without cap on

The only time I've used it a few weeks ago it seemed to hold air fine but now that compartment is deflating.... Not good
__________________
thestig1973 is offline   Reply With Quote
Old 17 April 2012, 17:11   #4
Member
 
Peter_C's Avatar
 
Country: USA
Boat name: Uh...a kayak?
Length: 4m +
Join Date: Dec 2009
Posts: 1,485
Sometimes if the temp cools it can loose pressure. Are the rest staying well inflated and one chamber is loosing air? If so back to the soap and water for the entire tube. Leaks can be found with patience.
__________________
Peter_C is offline   Reply With Quote
Old 17 April 2012, 17:37   #5
Member
 
thestig1973's Avatar
 
Country: UK - England
Town: warrington
Make: Honwave T32
Length: 3m +
Engine: Mercury 15 2 stroke
Join Date: Oct 2011
Posts: 490
Quote:
Originally Posted by Peter_C
Sometimes if the temp cools it can loose pressure. Are the rest staying well inflated and one chamber is loosing air? If so back to the soap and water for the entire tube. Leaks can be found with patience.
The rest of the tubes seem to stay inflated well, all seem to loose some pressure if left standing for a week or more, but this particular tube looses pressure within a few hours...... Soap and water test I think ...... I know punctures can be repaired but I hope it's just the valve, quick easy and cheap fix
__________________
thestig1973 is offline   Reply With Quote
Old 18 April 2012, 02:30   #6
RIBnet supporter
 
mick's Avatar
 
Country: UK - England
Town: Wakefield
Boat name: Bouncer
Make: Redbay Stormforce
Length: 6m +
Engine: 2x Honda 90Hp
MMSI: 235025718
Join Date: Jun 2009
Posts: 3,984
Swap the valves round and see if it makes a difference or get a new one you have to keep the bottom chambers topped up regular
__________________
mick is offline   Reply With Quote
Old 18 April 2012, 03:20   #7
Member
 
thestig1973's Avatar
 
Country: UK - England
Town: warrington
Make: Honwave T32
Length: 3m +
Engine: Mercury 15 2 stroke
Join Date: Oct 2011
Posts: 490
Quote:
Originally Posted by discomick
Swap the valves round and see if it makes a difference or get a new one you have to keep the bottom chambers topped up regular
Cheers mick, I'll try that, priced up a new valve, less than 10 quid with postage, worth having a spare at that price
__________________
thestig1973 is offline   Reply With Quote
Old 18 April 2012, 05:41   #8
Member
 
Country: UK - England
Town: Coppull / Lligwy bay.
Boat name: Summer Blues
Make: Ribquest
Length: 5m +
Engine: Suzuki DF 90
MMSI: 235092012
Join Date: Jan 2012
Posts: 107
did you sort out a bunk trailer ? i'm in a simillar position at the moment.
regards........Shaun...........
__________________
i don't have a statement after every comment but i'm working on it ?
shaunholland is offline   Reply With Quote
Old 18 April 2012, 06:29   #9
Member
 
thestig1973's Avatar
 
Country: UK - England
Town: warrington
Make: Honwave T32
Length: 3m +
Engine: Mercury 15 2 stroke
Join Date: Oct 2011
Posts: 490
Quote:
Originally Posted by shaunholland
did you sort out a bunk trailer ? i'm in a simillar position at the moment.
regards........Shaun...........
No still searching .....
__________________

__________________
thestig1973 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off





Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 14:02.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.