Reply
 
Thread Tools Search this Thread
 
Old 01 December 2016, 05:09   #1
Member
 
SimonStDavids's Avatar
 
Country: UK - Wales
Town: St Davids
Boat name: Mellifera
Make: Avon
Length: 4m +
Engine: Outboard
Join Date: May 2010
Posts: 181
RIBase
Yamaha trim sender query

I have been searching the internet to try and solve this but I think I might be even more confused!!!

I have an old yam 50 (DETO) and there is a trim sender on the bracket. I would like to hook this up to a gauge but don't know which one??

From what I have read on the internet yamaha changed from a three wire sender at some point to a two wire sender. I don't believe the deto ever came with a gauge or sender so I am guessing mine has been fitted at a later point. I believe mine is the three wire version (at least three wires leave the sender anyway)

So does anyone know the part number of the gauge and harness I need to make it all work?

I would like a Faria gauge but from what I have read all modern gauges use the two wire system?

Can anyone help?

Simon
__________________

__________________
SimonStDavids is offline   Reply With Quote
Old 01 December 2016, 08:14   #2
Member
 
Country: UK - Scotland
Town: wormit
Boat name: lots of them
Make: various
Length: no boat
Engine: all types
Join Date: Dec 2004
Posts: 466
It came a 4 wire sender unit.
6E5-83672-01 Sender
6Y5-83670-01 Harness
6E5-82553-10 Meter.

I dont think sender will work with your gauge. I did it years ago by taking the internals out and fitting Faria face .
__________________

__________________
Davie is offline   Reply With Quote
Old 01 December 2016, 10:16   #3
Member
 
SimonStDavids's Avatar
 
Country: UK - Wales
Town: St Davids
Boat name: Mellifera
Make: Avon
Length: 4m +
Engine: Outboard
Join Date: May 2010
Posts: 181
RIBase
Thanks Davie, legendary knowledge

Don't suppose you have any of the bits knocking around?
__________________
SimonStDavids is offline   Reply With Quote
Old 02 December 2016, 09:57   #4
Member
 
Country: UK - Scotland
Town: wormit
Boat name: lots of them
Make: various
Length: no boat
Engine: all types
Join Date: Dec 2004
Posts: 466
Possible but cant look until Wed
__________________
Davie is offline   Reply With Quote
Old 18 August 2018, 16:11   #5
Member
 
SimonStDavids's Avatar
 
Country: UK - Wales
Town: St Davids
Boat name: Mellifera
Make: Avon
Length: 4m +
Engine: Outboard
Join Date: May 2010
Posts: 181
RIBase
Sorry to revive an old thread but as part of my outboard overhaul I am going to try and get this sorted. A massive thanks to Davie for sending me the parts to fix the broken lower mounts from another thread

My Faria Tach got goosed when my battery become disconnected in some waves so I have sourced an old Yamaha lcd multi-function gauge and two wiring harnesses from fleabay that I think are compatible with my engine.

I have attached the tacho and it seems to work fine.

There are 4 wires from the harness (engine side) that match the 4 wires from the sender so I am guessing they will marry up, one of the connectors is broken so I need to replace before I can check. The old sender also has a broken arm and seems well corroded in so I need to remove and replace. Any tips on how to get those two pesky screws holding in place out?

I also cannot find the engine side plug for the oil level sender, do I need to disconnect the three lights on the front of the outboard or is there a separate plug somewhere?

Thanks again as always

Simon
__________________
SimonStDavids is offline   Reply With Quote
Old 19 August 2018, 17:54   #6
Member
 
SimonStDavids's Avatar
 
Country: UK - Wales
Town: St Davids
Boat name: Mellifera
Make: Avon
Length: 4m +
Engine: Outboard
Join Date: May 2010
Posts: 181
RIBase
This is the harness for the oil level. Sorry itís a bad photo, the white plug is the gauge end and matches a plug on the gauge but I am struggling to see how the engine end connects.

Click image for larger version

Name:	IMG_0545.jpg
Views:	30
Size:	137.3 KB
ID:	126467

There are two wires with a male and female bullet connection but I cannot find the corresponding plugs in the engine?

There are the same coloured wires from the oil tank sender so do I need to splice some connectors on here or will there be some connectors somewhere in there?
__________________

__________________
SimonStDavids is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off





Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 12:56.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.