Reply
 
Thread Tools Search this Thread
 
Old 04 August 2014, 18:16   #1
RIBnet supporter
 
jambo's Avatar
 
Country: UK - Scotland
Town: Girvan & Tayvallich
Boat name: Breawatch
Make: Ribcraft
Length: 5m +
Engine: Mercury 150 F/stroke
MMSI: ex directory!!
Join Date: Sep 2008
Posts: 5,787
RIBase
Trim tilt

Hi the above just stopped tonite with no warning. To save me time going round the system has anyone had experience of this fault and hopefully a remedy.
Cheers
J


Sent from my iPhone using RIB Net
__________________
jambo
'Carpe Diem'
Member of the ebay Blue RIB cover club
Member of SABS ( Scottish West Division)
jambo is offline   Reply With Quote
Old 04 August 2014, 18:49   #2
Member
 
AMac's Avatar
 
Country: UK - Scotland
Town: Dunoon
Boat name: Celtic Wanderer
Make: Ribcraft
Length: 9m +
Engine: Volvo D6, Honda
MMSI: 235087784
Join Date: Nov 2011
Posts: 205
Might be better if you tell us engine type etc !
__________________

__________________
AMac is offline   Reply With Quote
Old 04 August 2014, 20:20   #3
RIBnet supporter
 
jambo's Avatar
 
Country: UK - Scotland
Town: Girvan & Tayvallich
Boat name: Breawatch
Make: Ribcraft
Length: 5m +
Engine: Mercury 150 F/stroke
MMSI: ex directory!!
Join Date: Sep 2008
Posts: 5,787
RIBase
Sorry was on my profile. I was lazy. 150 V6 Mariner smoker


Sent from my iPhone using RIB Net
__________________
jambo
'Carpe Diem'
Member of the ebay Blue RIB cover club
Member of SABS ( Scottish West Division)
jambo is offline   Reply With Quote
Old 05 August 2014, 01:03   #4
Member
 
paddlers's Avatar
 
Country: UK - England
Town: Sticks, N.Yorks
Boat name: Tamanco
Make: Honwave 3.5AE
Length: 3m +
Engine: Tohatsu Outboard
Join Date: May 2012
Posts: 1,063
My 135 started playing up & I replaced both relays !

Have you checked the fuses at the back of the engine, mine has a couple of substantial ones?
__________________
paddlers is offline   Reply With Quote
Old 05 August 2014, 03:14   #5
RIBnet supporter
 
jambo's Avatar
 
Country: UK - Scotland
Town: Girvan & Tayvallich
Boat name: Breawatch
Make: Ribcraft
Length: 5m +
Engine: Mercury 150 F/stroke
MMSI: ex directory!!
Join Date: Sep 2008
Posts: 5,787
RIBase
Quote:
Originally Posted by paddlers View Post
My 135 started playing up & I replaced both relays !

Have you checked the fuses at the back of the engine, mine has a couple of substantial ones?

Thanks paddlers. This one just stopped mind you it was during all that rain. Fuses were my first port I call. Thanks for your time. Hope you enjoy Kintyre I'm just up a bit at Tayvallich.
Cheers
J


Sent from my iPhone using RIB Net
__________________
jambo
'Carpe Diem'
Member of the ebay Blue RIB cover club
Member of SABS ( Scottish West Division)
jambo is offline   Reply With Quote
Old 05 August 2014, 04:26   #6
Member
 
paddlers's Avatar
 
Country: UK - England
Town: Sticks, N.Yorks
Boat name: Tamanco
Make: Honwave 3.5AE
Length: 3m +
Engine: Tohatsu Outboard
Join Date: May 2012
Posts: 1,063
Cheers Jambo.

We love that part of the world. It's a complete holiday for us all (even when the weather doesn't always help) !

Sorry about stating the obvious previously Have you tried the motor direct from a 12V battery to see if it's dead?
__________________
paddlers is offline   Reply With Quote
Old 05 August 2014, 14:03   #7
RIBnet supporter
 
Pikey Dave's Avatar
 
Country: UK - England
Town: South Yorks
Boat name: Black Pig
Make: Ribcraft
Length: 5m +
Engine: DF140a
MMSI: 235111389
Join Date: Feb 2008
Posts: 7,595
RIBase
Billy, has it failed in both directions or just up or down? When you press the trim button, can you hear the relays clicking?
__________________
Rule#2: Never argue with an idiot. He'll drag you down to his level & then beat you with experience.
Rule#3: Tha' can't educate pork.
Rule#4: See rule#5
Pikey Dave is online now   Reply With Quote
Old 05 August 2014, 14:08   #8
Member
 
Country: UK - England
Town: Southampton
Boat name: 'Mojo'
Make: Searider
Length: 4m +
Join Date: May 2013
Posts: 398
Mine failed, but only when i tried to trim up.

Sea Start came out and switched the relays, which worked - although i could only trim up...!!

New relay for me.


Although 'tapping' the old one did make it work intermittently.

HTH.
__________________
Wibs is offline   Reply With Quote
Old 05 August 2014, 14:08   #9
RIBnet supporter
 
jambo's Avatar
 
Country: UK - Scotland
Town: Girvan & Tayvallich
Boat name: Breawatch
Make: Ribcraft
Length: 5m +
Engine: Mercury 150 F/stroke
MMSI: ex directory!!
Join Date: Sep 2008
Posts: 5,787
RIBase
Quote:
Originally Posted by Pikey Dave View Post
Billy, has it failed in both directions or just up or down? When you press the trim button, can you hear the relays clicking?

Hi Dave yes both it's stuck halfway no solenoid clicking it's silent. Engine runs ok.


Sent from my iPhone using RIB Net
__________________
jambo
'Carpe Diem'
Member of the ebay Blue RIB cover club
Member of SABS ( Scottish West Division)
jambo is offline   Reply With Quote
Old 05 August 2014, 14:21   #10
CJL
Member
 
CJL's Avatar
 
Country: UK - England
Town: London
Make: Ribcrafts
Length: 5m +
Engine: 150hp/2x115hp
MMSI: 235090215
Join Date: Oct 2002
Posts: 2,115
RIBase
Send a message via Skype™ to CJL
Service manual ......

Boating Resources

Chris
__________________

__________________
www.northernexposurerescue.org.uk
A registered charity supporting events across England and Wales
Follow us on Vimeo and Facebook
CJL is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off





Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 13:05.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.