Reply
 
Thread Tools Search this Thread
 
Old 07 February 2010, 16:32   #1
Member
 
Country: UK - England
Town: Dorset & Hants
Boat name: Streaker/Orange
Make: Avon/Ribcraft
Length: 4m +
Engine: 50Yam/25 Mariner
Join Date: Apr 2007
Posts: 5,551
Smartcraft connections

So been on the boat preparing for its relaunch in a few weeks(antifouling cleaning etc ) & I connected a spare 12v battery to make sure stuff still works etc and It struck me that the plotter has a screen for fuel use - but with nothing showing ( is lots of zeros).

Clearly the plotter tells the radio position for the DSC, but can the smartcraft tell the plotter about fuel use etc ?Its a Navman 5100 ( or maybe 5500- i cant recall having only seen it once in the last 3 months )

Considering I am something of a dunce when it comes to NMEA etc ......

Pete
__________________

__________________
PeterM is offline   Reply With Quote
Old 07 February 2010, 16:40   #2
Member
 
Country: UK - England
Town: Warwickshire
Boat name: True Blue
Make: Humber ocean pro 6.3
Length: 6m +
Engine: Mercury 150 opti
Join Date: Oct 2005
Posts: 456
you will need a smartcraft gateway to link them togeather, I may have a s/h one if you need one
__________________

__________________
Ian Sharlot is offline   Reply With Quote
Old 07 February 2010, 16:56   #3
RIBnet supporter
 
Country: UK - England
Town: South Coast
Length: 7m +
Join Date: Apr 2008
Posts: 1,445
Pete

Did this on ours, got all the engine stats up to, impressive but was surprised how little we used it, as the plotter and depth was the priority.

With the gateway you can call up any fault reports and other info. If you can get it for a good price from Ian, I would strongly recommend.
__________________
250kts is offline   Reply With Quote
Old 08 February 2010, 05:48   #4
Member
 
Country: UK - England
Town: Dorset & Hants
Boat name: Streaker/Orange
Make: Avon/Ribcraft
Length: 4m +
Engine: 50Yam/25 Mariner
Join Date: Apr 2007
Posts: 5,551
Quote:
Originally Posted by Ian Sharlot View Post
you will need a smartcraft gateway to link them togeather, I may have a s/h one if you need one
Thanks Ian PM sent.........

Seems daft not to set it up if its possible
__________________
PeterM is offline   Reply With Quote
Old 08 February 2010, 09:13   #5
Member
 
Cookee's Avatar
 
Country: UK - England
Town: Salcombe, Devon, UK
Boat name: BananaShark
Make: BananaShark
Length: 10m +
Engine: 2xYanmar 260 diesels
Join Date: Mar 2003
Posts: 4,225
Navman is still the only GPS to offer full Smartcraft compatibility, and it shows an amazing amount of information - it will even tell you the amount of fuel you will use to get to your next waypoint at the current throttle setting!

We set one up with a Verado 250 and I would recommend the set up to anyone, the trouble is I prefer Garmin GPS systems - they seem to suit the way I think better.
__________________
Cookee
Originally Posted by Zippy
When a boat looks that good who needs tubes!!!
Cookee is offline   Reply With Quote
Old 08 February 2010, 09:51   #6
Member
 
Country: UK - England
Town: Dorset & Hants
Boat name: Streaker/Orange
Make: Avon/Ribcraft
Length: 4m +
Engine: 50Yam/25 Mariner
Join Date: Apr 2007
Posts: 5,551
Thanks Cookee- good to know. I'm amazed Garmin cant do it as like you I have a liking for thier stuff. I'd say the ideal set up for me would be a big verado with Garmin- and I'd be put off by this. Oh well I dont have'money so I wont have to worry about it....................
__________________
PeterM is offline   Reply With Quote
Old 09 February 2010, 03:47   #7
Member
 
Cookee's Avatar
 
Country: UK - England
Town: Salcombe, Devon, UK
Boat name: BananaShark
Make: BananaShark
Length: 10m +
Engine: 2xYanmar 260 diesels
Join Date: Mar 2003
Posts: 4,225
Quote:
Originally Posted by PeterM View Post
Thanks Cookee- good to know. I'm amazed Garmin cant do it as like you I have a liking for thier stuff. I'd say the ideal set up for me would be a big verado with Garmin- and I'd be put off by this. Oh well I dont have'money so I wont have to worry about it....................
Navman is/was part of the same group as Mercury, that's why they do it. Garmin and all of the others are compatible with any NMEA 2000 Canbus system if that's any help. Smartcraft is also a Canbus system, but it isn't compatible with any other GPS - hope that helps!
__________________
Cookee
Originally Posted by Zippy
When a boat looks that good who needs tubes!!!
Cookee is offline   Reply With Quote
Old 09 February 2010, 04:06   #8
Member
 
biffer's Avatar
 
Country: UK - England
Town: swanwick/hamble
Boat name: stormchaser
Make: custom rib
Length: 8m +
Engine: inboard/diesel
Join Date: Aug 2007
Posts: 3,848
Quote:
Originally Posted by Cookee View Post
Navman is/was part of the same group as Mercury, that's why they do it. Garmin and all of the others are compatible with any NMEA 2000 Canbus system if that's any help. Smartcraft is also a Canbus system, but it isn't compatible with any other GPS - hope that helps!
got me thinking, i wonder if the smartcraft system is the same as cummins smart gauges system ( same company), what i'm thinking is will the vessel view from the inboards plug into the smartcraft loom ( same plugs i think) of the outboard and if it will register, just a thought while drinking tea
__________________
biffer is offline   Reply With Quote
Old 09 February 2010, 15:54   #9
Member
 
butty's Avatar
 
Country: UK - England
Town: southampton
Make: Island RIBS / custom
Length: 7m +
Engine: inboard diesel
Join Date: Jul 2003
Posts: 265
Biffer

i am about to get a 7m and puting a qsd 2.0 150hp in it, i am looking to connect the the smartcraft system to the plotter, vhf, led gauges that i am fitting to the boat.

i have a mate who works for Navico, he is going to do some research for me, so i will let you know, but we seems to think it will all work fine!!!
__________________
butty is offline   Reply With Quote
Old 09 February 2010, 16:05   #10
Member
 
biffer's Avatar
 
Country: UK - England
Town: swanwick/hamble
Boat name: stormchaser
Make: custom rib
Length: 8m +
Engine: inboard/diesel
Join Date: Aug 2007
Posts: 3,848
Quote:
Originally Posted by butty View Post
Biffer

i am about to get a 7m and puting a qsd 2.0 150hp in it, i am looking to connect the the smartcraft system to the plotter, vhf, led gauges that i am fitting to the boat.

i have a mate who works for Navico, he is going to do some research for me, so i will let you know, but we seems to think it will all work fine!!!
i've got a qsd 150 here at the moment, i'm interested in how you get on, we have a forty foot race boat with twin 480hp in it it will be good if we can get all the gear on that talking to each other
__________________

__________________
biffer is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off





Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 05:29.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.