Reply
 
Thread Tools Search this Thread
 
Old 24 August 2006, 03:42   #1
Member
 
Country: Ireland
Town: Dublin.
Boat name: Tender 2.
Make: Valiant DR 600
Length: 6m +
Engine: 150 Optimax
MMSI: coming soon !
Join Date: Oct 2002
Posts: 443
Lost my squelch... Icom ???

The squelch on my icom radio has gone ! The radio appears to work fine (I did a radio check with coastguard) but I cant seem to adjust the squelch. When I turn the squelch knob fully from one side to the other I get no noise.
Any help please ??
__________________

__________________
Fast... Very feckin fast please.
Scotty is offline   Reply With Quote
Old 24 August 2006, 04:04   #2
Member
 
Country: UK - England
Town: Saltash, Cornwall
Make: Rib less:-(
Length: no boat
Join Date: Sep 2002
Posts: 693
Scotty
If you post the model we might be able to help!!
James
__________________

__________________
Jelly is offline   Reply With Quote
Old 24 August 2006, 04:09   #3
Member
 
Country: UK - England
Town: Cowes
Length: 8m +
Engine: 225 Opti
Join Date: Jul 2005
Posts: 551
me too but don't know the model!
__________________
Rodan is offline   Reply With Quote
Old 24 August 2006, 04:58   #4
Member
 
Country: UK - England
Town: Saltash, Cornwall
Make: Rib less:-(
Length: no boat
Join Date: Sep 2002
Posts: 693
Okay is it a hand held or a fixed, is it new or old etc.
__________________
Jelly is offline   Reply With Quote
Old 24 August 2006, 05:55   #5
Member
 
Country: UK - England
Town: Cowes
Length: 8m +
Engine: 225 Opti
Join Date: Jul 2005
Posts: 551
Mine is fixed and 4 yrs old...
__________________
Rodan is offline   Reply With Quote
Old 24 August 2006, 06:28   #6
DJL
Member
 
Country: UK - England
Make: Ribcraft 6.5
Length: 6m +
Engine: Suzuki DF175TG
Join Date: Apr 2002
Posts: 929
Have a look here and identify the model : http://www.icomuk.co.uk

I suspect that the squelch pot has seized and you have stripped the inside of the knob. Seems to be a common problem.

Try pulling the knob off and then seeing if the pot underneath moves. If it doesn't then apply WD40, clean up the pot and gently try and get it moving with pliers. Then contact the nice Mr Jon ICOM Brooks for a new knob.
__________________
DJL is offline   Reply With Quote
Old 24 August 2006, 10:43   #7
Member
 
Country: Ireland
Town: Dublin.
Boat name: Tender 2.
Make: Valiant DR 600
Length: 6m +
Engine: 150 Optimax
MMSI: coming soon !
Join Date: Oct 2002
Posts: 443
Quote:
Originally Posted by DJL
I suspect that the squelch pot has seized and you have stripped the inside of the knob. Seems to be a common problem.

Try pulling the knob off and then seeing if the pot underneath moves. If it doesn't then apply WD40, clean up the pot and gently try and get it moving with pliers. Then contact the nice Mr Jon ICOM Brooks for a new knob.
I took the knob off mine and turned the rod... or mount its on. Still no squelch. Its fixed and three years old. Its a 401 model with the dsc unit seperate.
__________________
Fast... Very feckin fast please.
Scotty is offline   Reply With Quote
Old 25 August 2006, 04:11   #8
Member
 
Country: UK - England
Town: Saltash, Cornwall
Make: Rib less:-(
Length: no boat
Join Date: Sep 2002
Posts: 693
I think you need to call the repairs dept at Icom +44 1227741741.
but before you get put throught to them it might be worth ask for Jon if he is in.

Also WD40 rots the water proof seals on the spinals silicon grease is much better
JAmes
__________________
Jelly is offline   Reply With Quote
Old 25 August 2006, 18:12   #9
Member
 
Country: UK - England
Town: London
Boat name: varies
Make: n/a
Length: n/a
Engine: varies
Join Date: May 2004
Posts: 128
JUst to eliminate a possible cause, the squelch has gone on all channels? It couldn't be a carrier on just one could it? If not please ignore this post...
__________________
Tideway is offline   Reply With Quote
Old 26 August 2006, 07:42   #10
Member
 
Country: Ireland
Town: Dublin.
Boat name: Tender 2.
Make: Valiant DR 600
Length: 6m +
Engine: 150 Optimax
MMSI: coming soon !
Join Date: Oct 2002
Posts: 443
Quote:
Originally Posted by Tideway
JUst to eliminate a possible cause, the squelch has gone on all channels? It couldn't be a carrier on just one could it? If not please ignore this post...
Will check that in the next hour. Thanks.
__________________

__________________
Fast... Very feckin fast please.
Scotty is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off





Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 23:19.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.