Reply
 
Thread Tools Search this Thread
 
Old 23 January 2014, 14:25   #51
Member
 
Country: UK - England
Make: zodiac
Length: 3m +
Engine: Tohatsu 9.8hp
Join Date: May 2013
Posts: 101
iCom confirmed today (as Scott already knew) that the position request option is available, but I have to return the radio to them for a software upgrade.

They are amending the relevant part of their handheld DSC website that anyone intending to purchase this radio and wishes this feature will have to request it through their dealer at the time of purchase.

It maybe worthwhile pointing out to anyone you know who is planning to buy one.
__________________

__________________
gennaro is offline   Reply With Quote
Old 23 January 2014, 15:22   #52
SPR
Trade member
 
SPR's Avatar
 
Country: UK - Scotland
Town: Central Belt of Scotland
Boat name: Puddleduck III
Make: Bombard
Length: 5m +
Engine: 50 HP
Join Date: Mar 2009
Posts: 2,066
Quote:
Originally Posted by gennaro View Post
iCom confirmed today (as Scott already knew) that the position request option is available, but I have to return the radio to them for a software upgrade. They are amending the relevant part of their handheld DSC website that anyone intending to purchase this radio and wishes this feature will have to request it through their dealer at the time of purchase. It maybe worthwhile pointing out to anyone you know who is planning to buy one.
Good that they confirmed ! Anybody who want to visit me - I will add it if they wish free of charge.

s.
__________________
SPRmarine / SPRtraining
RYA Training Courses & Safety Equipment Sales
SPR is offline   Reply With Quote
Old 23 January 2014, 17:13   #53
Member
 
Country: UK - England
Length: 3m +
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,251
Quote:
Originally Posted by Ribandmotorhome View Post
I have just been on the Ofcom website and got my dsc portable license with mmsi no etc.

I was very shocked how easy it was, I thought I would have to do another radio operators license as I did mine in about 1990. But it seems not, well it let me have the licence anyway!

Now I have to save up and look for a decent handheld with the gps built in, most now do but not all. So Im told!
You don't need a course to get the licence.

BUT you *should* have upgraded your operator's certificate to include GMDSS.
__________________
ShinyShoe is offline   Reply With Quote
Old 23 January 2014, 17:22   #54
Member
 
Country: UK - England
Length: no boat
Join Date: Jan 2014
Posts: 314
Quote:
Originally Posted by ShinyShoe View Post
You don't need a course to get the licence.

BUT you *should* have upgraded your operator's certificate to include GMDSS.
I have been looking into exactly that just now.
But not got a dsc radio yet, so not been using it illegally.
__________________
Ribandmotorhome is offline   Reply With Quote
Old 24 January 2014, 11:35   #55
gtb
Member
 
gtb's Avatar
 
Country: UK - England
Town: Southampton
Make: Ballistic 6.5
Length: 6m +
Engine: Evinrude 175hp ETEC
MMSI: 235 908 002
Join Date: Oct 2012
Posts: 240
Quote:
Originally Posted by gennaro View Post
iCom confirmed today (as Scott already knew) that the position request option is available, but I have to return the radio to them for a software upgrade.

They are amending the relevant part of their handheld DSC website that anyone intending to purchase this radio and wishes this feature will have to request it through their dealer at the time of purchase.

It maybe worthwhile pointing out to anyone you know who is planning to buy one.
It sounds as though even when you buy a new radio it will need 'upgrading' by a dealer to enable this feature.

I'm trying to think of a reason why sending a position request is not available to all out of the box?
__________________
gtb is offline   Reply With Quote
Old 24 January 2014, 16:25   #56
Member
 
Country: UK - England
Make: zodiac
Length: 3m +
Engine: Tohatsu 9.8hp
Join Date: May 2013
Posts: 101
Quote:
Originally Posted by gtb View Post
It sounds as though even when you buy a new radio it will need 'upgrading' by a dealer to enable this feature.

I'm trying to think of a reason why sending a position request is not available to all out of the box?
This is what they said in the email I got

Quote:
however in order to keep menu options of DSC simple to use for safety reasons this feature is not enabled as standard
It would seem to be only adding 1 menu item so it does seem odd
__________________

__________________
gennaro is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off





Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 03:27.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.