Reply
 
Thread Tools Search this Thread
 
Old 05 May 2014, 16:04   #1
Member
 
blueboy758's Avatar
 
Country: UK - England
Town: Thornaby
Boat name: Storm
Make: Humber Ocean Pro 6.5
Length: 6m +
Engine: Suzuki DF 150
Join Date: Jan 2008
Posts: 335
Garmin 451's Oban

Well,during the diving weekend up at Oban, the chart plotter went off as it had lost the satellite signal.
All connections are fine and it's a totally sealed unit.... Tried a factory re-set and still nothing.

Any ideas ?

Cheers Phil
__________________

__________________
blueboy758 is offline   Reply With Quote
Old 05 May 2014, 16:29   #2
RIBnet supporter
 
jambo's Avatar
 
Country: UK - Scotland
Town: Girvan & Tayvallich
Boat name: Breawatch
Make: Ribcraft
Length: 5m +
Engine: Mercury 150 F/stroke
MMSI: ex directory!!
Join Date: Sep 2008
Posts: 5,787
RIBase
Nothing on screen at all?
__________________
jambo
'Carpe Diem'
Member of the ebay Blue RIB cover club
Member of SABS ( Scottish West Division)
jambo is online now   Reply With Quote
Old 05 May 2014, 16:36   #3
Member
 
blueboy758's Avatar
 
Country: UK - England
Town: Thornaby
Boat name: Storm
Make: Humber Ocean Pro 6.5
Length: 6m +
Engine: Suzuki DF 150
Join Date: Jan 2008
Posts: 335
Everything apart from sat data. So the power is fine. I don't have a transducer with it but it does have that function as I have a dedicated Echo sounder.
__________________
blueboy758 is offline   Reply With Quote
Old 05 May 2014, 16:46   #4
RIBnet supporter
 
jambo's Avatar
 
Country: UK - Scotland
Town: Girvan & Tayvallich
Boat name: Breawatch
Make: Ribcraft
Length: 5m +
Engine: Mercury 150 F/stroke
MMSI: ex directory!!
Join Date: Sep 2008
Posts: 5,787
RIBase
If you are getting every thing bar sat info then sounds like break in trans from ariel are you still in oban?
__________________
jambo
'Carpe Diem'
Member of the ebay Blue RIB cover club
Member of SABS ( Scottish West Division)
jambo is online now   Reply With Quote
Old 06 May 2014, 06:04   #5
RIBnet supporter
 
Pikey Dave's Avatar
 
Country: UK - England
Town: South Yorks
Boat name: Black Pig
Make: Ribcraft
Length: 5m +
Engine: DF140a
MMSI: 235111389
Join Date: Feb 2008
Posts: 7,590
RIBase
How long are you giving it to find the satellites? If it's been off a long time/ moved a long distance switched off or been reset, it will
Have lost its almanac & need to do a cold start, it can take up to an hour. If you go the GPS status page, can you see the signals from the individual satellites?


Scent from my iBone sow iguana any typos whore bed spillings
__________________
Rule#2: Never argue with an idiot. He'll drag you down to his level & then beat you with experience.
Rule#3: Tha' can't educate pork.
Rule#4: See rule#5
Pikey Dave is offline   Reply With Quote
Old 06 May 2014, 07:37   #6
RIBnet supporter
 
jambo's Avatar
 
Country: UK - Scotland
Town: Girvan & Tayvallich
Boat name: Breawatch
Make: Ribcraft
Length: 5m +
Engine: Mercury 150 F/stroke
MMSI: ex directory!!
Join Date: Sep 2008
Posts: 5,787
RIBase
Quote:
Originally Posted by Pikey Dave View Post
How long are you giving it to find the satellites? If it's been off a long time/ moved a long distance switched off or been reset, it will
Have lost its almanac & need to do a cold start, it can take up to an hour. If you go the GPS status page, can you see the signals from the individual satellites?


Scent from my iBone sow iguana any typos whore bed spillings

Dave that's what I was really asking last night.


Sent from my iPhone using RIB Net
__________________
jambo
'Carpe Diem'
Member of the ebay Blue RIB cover club
Member of SABS ( Scottish West Division)
jambo is online now   Reply With Quote
Old 06 May 2014, 08:58   #7
Member
 
blueboy758's Avatar
 
Country: UK - England
Town: Thornaby
Boat name: Storm
Make: Humber Ocean Pro 6.5
Length: 6m +
Engine: Suzuki DF 150
Join Date: Jan 2008
Posts: 335
The sat strength page shows nothing. All on light grey as it can not find anything. I left it on all the way back and till the boat was on the trailer. So maybe just short of an hour. I restored factory settings. Is that the same ?
__________________
blueboy758 is offline   Reply With Quote
Old 06 May 2014, 09:47   #8
Member
 
Country: Ireland
Town: Castlebar
Boat name: Clewless
Make: Valiant DR 490
Length: 4m +
Engine: 60 hp ETEC
MMSI: Awaitng one
Join Date: Oct 2007
Posts: 1,239
RIBase
It sounds like a similar problem I had with my 550. Is there a port to the back of the unit that looks like it can take a cable (lookes a bit like the old cable conection on an old tv). If so it may be damp and causing shorting. dry, clean and protect this connection point and then seal it to prevent water ingress. It might just cure your problem..TSM
__________________
two stroke mick is offline   Reply With Quote
Old 06 May 2014, 11:10   #9
RIBnet supporter
 
jambo's Avatar
 
Country: UK - Scotland
Town: Girvan & Tayvallich
Boat name: Breawatch
Make: Ribcraft
Length: 5m +
Engine: Mercury 150 F/stroke
MMSI: ex directory!!
Join Date: Sep 2008
Posts: 5,787
RIBase
I had the same problem on my present Lowrance 3500. It was salted buttons took it to electronics shop and 'cleansed' and re booted and it has been ok.


Sent from my iPhone using RIB Net
__________________
jambo
'Carpe Diem'
Member of the ebay Blue RIB cover club
Member of SABS ( Scottish West Division)
jambo is online now   Reply With Quote
Old 07 May 2014, 08:48   #10
Member
 
blueboy758's Avatar
 
Country: UK - England
Town: Thornaby
Boat name: Storm
Make: Humber Ocean Pro 6.5
Length: 6m +
Engine: Suzuki DF 150
Join Date: Jan 2008
Posts: 335
I've loosened all the fitting on the back and put it in the airing cupboard, I'll leave it there for 24 hours and have another go.
How do you do a "soft" reset ?

Cheers all.
__________________

__________________
blueboy758 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off





Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 05:40.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.