Reply
 
Thread Tools Search this Thread
 
Old 31 March 2012, 13:38   #21
Member
 
Country: UK - England
Town: Solent
Make: Phantom 21
Length: 5m +
Engine: Mariner 200hp V6
Join Date: Feb 2008
Posts: 138
Quote:
Originally Posted by Jonny2488 View Post
With any luck I shouldn't have anymore battery issues.
I think I've spoken too soon. Having fully charged the battery, it has been used to start the engine a handful of times. Granted the engine hasn't really been run enough to charge the battery but it seemed fine when I started it most recently. So this morning I went to do some work on the boat and it's completely flat. So I stuck it on charge and after 15 mins trickle charging, the green light came on to indicate it was fully charged. However, having fitted it into the boat again and tried using it, it's still completely flat. What's going on?

Should I just let it charge irrelevant of what the charger is telling me??

Thanks.
__________________

__________________
Jonny2488 is offline   Reply With Quote
Old 02 April 2012, 09:48   #22
Member
 
Nick Hearne's Avatar
 
Country: UK - England
Town: Bucks
Boat name: Blue & Ding Dong
Make: Ribeye,SR4 & Bombard
Length: 6m +
Engine: 115,50 & 15Hp Yams
Join Date: Feb 2004
Posts: 3,242
Quote:
Originally Posted by Jonny2488 View Post
I think I've spoken too soon. Having fully charged the battery, it has been used to start the engine a handful of times. Granted the engine hasn't really been run enough to charge the battery but it seemed fine when I started it most recently. So this morning I went to do some work on the boat and it's completely flat. So I stuck it on charge and after 15 mins trickle charging, the green light came on to indicate it was fully charged. However, having fitted it into the boat again and tried using it, it's still completely flat. What's going on?

Should I just let it charge irrelevant of what the charger is telling me??

Thanks.
Are you running an optimax? If so they are very sensitive to battery condition & need a lot of amps to start!
__________________

__________________
Member of the Ribeye supporters club!!!
Member of Bombard 380 Aerotec club
Member of SR4 club
Nick Hearne is offline   Reply With Quote
Old 02 April 2012, 14:25   #23
Member
 
Country: UK - England
Town: Dorset & Hants
Boat name: Streaker/Orange
Make: Avon/Ribcraft
Length: 4m +
Engine: 50Yam/25 Mariner
Join Date: Apr 2007
Posts: 5,551
Are the wires corroded at all? A fully charged battery may have enough to start the engine , but a bit down and it wont ( ie after a few starts) .

As said if its a big opti it will never go ( dont ask how I Know!) but all to do with powering ECU up & turning over at the same time etc .....
__________________

__________________
PeterM is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off





Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 10:53.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.