Reply
 
Thread Tools Search this Thread
 
Old 31 August 2009, 05:42   #1
Member
 
Country: UK - England
Town: kent
Make: avon
Length: 3m +
Engine: 8hp yamaha 2 stroke
Join Date: Jul 2009
Posts: 4
yamaha 8hp 2 stroke

hi i have a 8hp yamaha 2 stroke it runs fine but i notice that sometimes the water coming out of the telltail stops to a drip then if i put a piece of wire up the nozzle it starts gushing out then its fine for a while then again slows, i havent checked whilst running in gear but only when flushing in tub of water in neutral, Any advie will be so much help.Thanks chris
__________________

__________________
cchrish0 is offline   Reply With Quote
Old 31 August 2009, 05:56   #2
RIBnet admin team
 
Nos4r2's Avatar
 
Country: UK - England
Town: The wilds of Wiltshire
Boat name: WhiteNoise/Dominator
Make: Ballistic 7.8/SR5.4
Length: 7m +
Engine: Opti 225/Yam 85
MMSI: 235090687/235055163
Join Date: Jul 2005
Posts: 12,645
RIBase
Quote:
Originally Posted by cchrish0 View Post
hi i have a 8hp yamaha 2 stroke it runs fine but i notice that sometimes the water coming out of the telltail stops to a drip then if i put a piece of wire up the nozzle it starts gushing out then its fine for a while then again slows, i havent checked whilst running in gear but only when flushing in tub of water in neutral, Any advie will be so much help.Thanks chris
Yeah, backflush it with a hose up the telltale. It should flush some of the crud out that's blocking the telltale.
__________________
Need spares,consoles,consumables,hire,training or even a new boat?

Please click HERE and HERE and support our Trade Members.

Join up as a Trade member or Supporter HERE
Nos4r2 is offline   Reply With Quote
Old 31 August 2009, 06:13   #3
Member
 
Country: UK - England
Town: kent
Make: avon
Length: 3m +
Engine: 8hp yamaha 2 stroke
Join Date: Jul 2009
Posts: 4
hi just done that im now soaking wet (lol)but seems better should i see water coming back out through the water inlet. I only held it there for around 20secs.
__________________
cchrish0 is offline   Reply With Quote
Old 31 August 2009, 06:58   #4
Member
 
Country: UK - Wales
Town: West Wales
Make: Vipermax 5.8, SR4.7
Length: 5m +
Engine: 150 Opti, F50EFi
Join Date: Sep 2005
Posts: 6,298
Run the motor again, to see if the crystals of salt have cleared.
__________________
Downhilldai is offline   Reply With Quote
Old 31 August 2009, 11:43   #5
Member
 
Country: USA
Town: Oakland CA
Length: 3m +
Join Date: Feb 2005
Posts: 6,653
Quote:
Originally Posted by cchrish0 View Post
hi just done that im now soaking wet (lol)but seems better should i see water coming back out through the water inlet. I only held it there for around 20secs.
Most likely you won't. The tube for the telltale is not large enough to supply a significant amount of water to the cooling system.

The telltale is not a functional system; it's more like the oil pressure idiot light on your car dashboard. It tells you that the system is working OK (if the telltale is working properly), but if it fails, it doesn't affect the rest of the system.

jky
__________________
jyasaki is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off





Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 13:51.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.