Reply
 
Thread Tools Search this Thread
 
Old 14 November 2007, 09:28   #21
Member
 
Country: UK - England
Town: Portsmouth
Boat name: Sting
Make: Tornado 6.8
Length: 6m +
Engine: Yam 200 HPDI
Join Date: Oct 2002
Posts: 637
Send a message via MSN to Andy
Its back from the engineer again.

They found some water and dirt in the vapour seperator, which is now clear.
We need to check her on the water again. I am going to check the fuel hoses again to ensure they are not letting air in. We will also check the hull is not full of water, hence heavier ... however i doubt this is the case as the problem occured as we were using the boat working fine one second ... lost 1000rpm the next.

If that has not fixed it, we may have to look at the injectors .... to replace them is a 2k job! Yamaha claim they can't be cleaned, or have the filters changed on them. Does anyone know anything about these injectors?

The pain continues!
__________________

__________________
Andy

www.badviz.com
Andy is offline   Reply With Quote
Old 14 November 2007, 10:48   #22
Member
 
Country: UK - England
Boat name: Seashell
Make: Redbay
Length: 7m +
Engine: Inboard diesel
Join Date: Jan 2004
Posts: 5,263
The vapour separator thing was what was wrong with mine. Your problem sounds identical to mine. Good luck!
__________________

__________________
Tim M is offline   Reply With Quote
Old 18 November 2007, 10:55   #23
Member
 
Country: UK - England
Town: Portsmouth
Boat name: Sting
Make: Tornado 6.8
Length: 6m +
Engine: Yam 200 HPDI
Join Date: Oct 2002
Posts: 637
Send a message via MSN to Andy
Update:

Clearing the vapour sep hs made no difference.
We have connected a deck tank with a direct fuel line to the engine.
We hve checked the hull, its empty of water and the hull is clean.

Yet we still are lacking our top 1000rpm.

We will try the fuel pumps next but things are leading to the injectors. I am being told they are 330 each and we would need to replace 6. For a 300 hour engine this is rubbish!! Does anyone have experience of changing the injectors on a 200HPDI ... do I really have to buy new ones.

Also Yam have suggested we throw a 17inch prop on to check we can still not pull 5600 .... they want us to eliminate boat hull issues .... does anyone in Portsmouth have 17inch prop for this engine I can borrow for a few hours. I think this is a pointless test but to get Yam on my side i think I must do it.
__________________
Andy

www.badviz.com
Andy is offline   Reply With Quote
Old 18 November 2007, 13:50   #24
Member
 
Country: UK - England
Town: Emsworth
Length: 6m +
Join Date: Feb 2006
Posts: 25
Andy,

One way to eliminate the boat hull issues is to find someone (prob a dealer) who has a load bank. This is connected to your prop shaft (after prop removed) and the engine is then tested against the load bank - normally water. This will eliminate any hull issues, and I believe, should show whether you can achieve your top end revs. I do stand to be corrected!

Regards

Mark
__________________
Lofty is offline   Reply With Quote
Old 18 November 2007, 14:56   #25
RIBnet admin team
 
Poly's Avatar
 
Country: UK - Scotland
Boat name: imposter
Make: FunYak
Length: 3m +
Engine: 2 stroke YAM 20 HP
MMSI: 235089819
Join Date: Sep 2005
Posts: 10,114
Quote:
Originally Posted by Andy View Post
Also Yam have suggested we throw a 17inch prop on to check we can still not pull 5600 .... they want us to eliminate boat hull issues .... does anyone in Portsmouth have 17inch prop for this engine I can borrow for a few hours. I think this is a pointless test but to get Yam on my side i think I must do it.
ask yam to lend you a prop.
__________________
Poly is offline   Reply With Quote
Old 19 November 2007, 12:37   #26
Member
 
blufin's Avatar
 
Country: Ireland
Make: Osprey
Length: 7m +
Engine: 2 x 200
Join Date: Nov 2004
Posts: 53
hi andy
it might be worth a mail to hydro-tec or brucato to see if they could do a job on your own injectors, would be a fraction of the cost of replacement. an engine dyno or test wheel would also eliminate the hull as an issue.
hth gerry
__________________
blufin is offline   Reply With Quote
Old 24 November 2007, 17:46   #27
Member
 
Country: Netherlands
Town: Huizen
Boat name: BLIZZARDand COBRA
Make: TORNADO 5.8 and 6.5
Length: no boat
Engine: hpdi150 en 2.5 260
Join Date: Oct 2004
Posts: 28
this is an injector blockage

Let the injectors clean and put an yamaha water separator inside of the boat with the 10 micron filter this is needed with this engines for trouble free running

there is a filter inside of the vapor separator
and there is an filter in line with the fuel line from the vapor separator too the high pressure belt driven pump

i have heard also inside of the high pressure belt driven pump are 2 screens
(not seen by myself)

in the injectors inlet are also screens if you take them out and put them under a light you can see if they are glogged

possibly you can clean them with some brake cleaner spray can

never put the whole injector inside of some fluid this wil destroy the injector
__________________
Mennojsh is offline   Reply With Quote
Old 24 November 2007, 17:59   #28
Member
 
Country: Netherlands
Town: Huizen
Boat name: BLIZZARDand COBRA
Make: TORNADO 5.8 and 6.5
Length: no boat
Engine: hpdi150 en 2.5 260
Join Date: Oct 2004
Posts: 28
do not run this engine too much or it will blow if injectors are glogged

pull out injectors and have a look in the screens

you need this (68F-13764-00-00) GASKET (T=2.2) 6 x
too put the injectors back in the engine

i hope you don`t need new injectors


Quote:
Originally Posted by Andy View Post
Update:

Clearing the vapour sep hs made no difference.
We have connected a deck tank with a direct fuel line to the engine.
We hve checked the hull, its empty of water and the hull is clean.

Yet we still are lacking our top 1000rpm.

We will try the fuel pumps next but things are leading to the injectors. I am being told they are 330 each and we would need to replace 6. For a 300 hour engine this is rubbish!! Does anyone have experience of changing the injectors on a 200HPDI ... do I really have to buy new ones.

Also Yam have suggested we throw a 17inch prop on to check we can still not pull 5600 .... they want us to eliminate boat hull issues .... does anyone in Portsmouth have 17inch prop for this engine I can borrow for a few hours. I think this is a pointless test but to get Yam on my side i think I must do it.
__________________
Mennojsh is offline   Reply With Quote
Old 11 March 2008, 16:52   #29
Member
 
Country: UK - England
Town: Portsmouth
Boat name: Sting
Make: Tornado 6.8
Length: 6m +
Engine: Yam 200 HPDI
Join Date: Oct 2002
Posts: 637
Send a message via MSN to Andy
After 6 mths of trying the engine is now fixed. We eventually took it to Kevin Mole in Cowes who took a look at it. He worked it out ...

It was 1 coil failing under load and another on the way out.

Thanks to Kevin we are on the water again!
__________________
Andy

www.badviz.com
Andy is offline   Reply With Quote
Old 11 March 2008, 17:03   #30
DJL
Member
 
Country: UK - England
Make: Ribcraft 6.5
Length: 6m +
Engine: Suzuki DF175TG
Join Date: Apr 2002
Posts: 929
Hi Andy,

Glad to hear you've got it sorted!
__________________

__________________
DJL is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off





Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 01:45.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.