Reply
 
Thread Tools Search this Thread
 
Old 12 August 2012, 16:29   #1
Member
 
Country: UK - England
Town: Portsmouth
Make: SR4
Length: 4m +
Engine: 50hp Yamaha
Join Date: May 2012
Posts: 27
What is causing this ?

Hi,
I have a Yamaha 30 DEO

At the moment I can only drive 1/4 throttle before this happen...



Checked fuel tank pick up
All fuel lines
Fuel filter

Thinking it could be do with the carbs ?

Any information on fixing would be greatly appreciated ! Thanks
__________________

__________________
Tom465 is offline   Reply With Quote
Old 12 August 2012, 16:39   #2
Member
 
Country: UK - England
Town: Plymouth
Length: 6m +
Join Date: Mar 2011
Posts: 2,693
Doesn't sound like carbs to me. have you done a compression check ? That's where I'd start first. Does it do it on muffs too ?

Peter @ Boatsandoutboards4sale ~ askboatsandoutboards4sale@sky.com ~ 07930 421007
__________________

__________________
Boats&Outboards is offline   Reply With Quote
Old 12 August 2012, 16:40   #3
Member
 
Country: UK - England
Town: Dorset & Hants
Boat name: Streaker/Orange
Make: Avon/Ribcraft
Length: 4m +
Engine: 50Yam/25 Mariner
Join Date: Apr 2007
Posts: 5,551
My first impression is electrical . I think fuel problems give you more of an overall powerloss than a misfire ( which that sounds like) - based on my own experiences of petrol problems .

Easy quick steps are new plugs , then HT leads ....after that you are into a bit more than I'd care to guess at .
__________________
PeterM is offline   Reply With Quote
Old 12 August 2012, 16:40   #4
RIBnet supporter
 
Jizm's Avatar
 
Country: UK - England
Town: Southampton
Boat name: Hissing Sid
Make: Ross Smith Cobra
Length: 6m +
Engine: 200HP Optimax
MMSI: 235038046
Join Date: Jun 2002
Posts: 3,803
Do you have a tacho?
Jizm is offline   Reply With Quote
Old 12 August 2012, 16:47   #5
Member
 
Country: UK - England
Town: Portsmouth
Make: SR4
Length: 4m +
Engine: 50hp Yamaha
Join Date: May 2012
Posts: 27
No, have not done a compression test or tried with the muffs.
Doesn't have a tacho

It started last time I went out. It was fine for the whole day then when I came to start it up to go back home it would happen just before WOT. 3/4 throttle would be fine.

Went out today and now it have become worse. Can only go 1/4 throttle before it happens.
__________________
Tom465 is offline   Reply With Quote
Old 12 August 2012, 16:52   #6
Member
 
Country: UK - England
Town: Plymouth
Length: 6m +
Join Date: Mar 2011
Posts: 2,693
Are you sure it's getting an oil supply & pumping water adequately ?

Peter @ Boatsandoutboards4sale ~ askboatsandoutboards4sale@sky.com ~ 07930 421007
__________________
Boats&Outboards is offline   Reply With Quote
Old 12 August 2012, 16:56   #7
Member
 
Country: UK - England
Town: Portsmouth
Make: SR4
Length: 4m +
Engine: 50hp Yamaha
Join Date: May 2012
Posts: 27
Yes, just topped it up with oil and it had a new impeller last month
__________________
Tom465 is offline   Reply With Quote
Old 13 August 2012, 16:48   #8
RIBnet supporter
 
Jizm's Avatar
 
Country: UK - England
Town: Southampton
Boat name: Hissing Sid
Make: Ross Smith Cobra
Length: 6m +
Engine: 200HP Optimax
MMSI: 235038046
Join Date: Jun 2002
Posts: 3,803
Have a look at this video of my yam 50 taken a couple of years ago.

Jizm is offline   Reply With Quote
Old 14 August 2012, 13:58   #9
Member
 
Country: UK - England
Town: Portsmouth
Make: SR4
Length: 4m +
Engine: 50hp Yamaha
Join Date: May 2012
Posts: 27
hmmm, yeah that sounds very similar, how did you fix it ?
__________________
Tom465 is offline   Reply With Quote
Old 14 August 2012, 15:01   #10
RIBnet supporter
 
Jizm's Avatar
 
Country: UK - England
Town: Southampton
Boat name: Hissing Sid
Make: Ross Smith Cobra
Length: 6m +
Engine: 200HP Optimax
MMSI: 235038046
Join Date: Jun 2002
Posts: 3,803
Quote:
Originally Posted by Tom465
hmmm, yeah that sounds very similar, how did you fix it ?
It was electrical if I remember. Checked and sorted all connections. New plugs etc.
__________________

Jizm is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off





Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 00:48.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.