Reply
 
Thread Tools Search this Thread
 
Old 13 June 2013, 15:53   #1
RIBnet supporter
 
gotchiguy's Avatar
 
Country: UK - England
Town: Dinard, Brittany
Boat name: Into the Red
Make: Osprey Vipermax
Length: 7m +
Engine: Evinrude E-tec 250HO
MMSI: 235 076 114
Join Date: Apr 2009
Posts: 1,948
RIBase
Mercury smartcraft speed

Does the system come with a paddlewheel or pitot tube to get speed? Or is it best to wire in a GPS to it?
__________________
gotchiguy is offline   Reply With Quote
Old 13 June 2013, 16:16   #2
RIBnet admin team
 
Nos4r2's Avatar
 
Country: UK - England
Town: The wilds of Wiltshire
Boat name: WhiteNoise/Dominator
Make: Ballistic 7.8/SR5.4
Length: 7m +
Engine: Opti 225/Yam 85
MMSI: 235090687/235055163
Join Date: Jul 2005
Posts: 12,645
RIBase
It should have a pitot, but I wired mine straight to GPS. It's easier.

If you search back to my Smartcraft loom thread, you'll find the colour codes for the NMEA0183 cables from them.
__________________
Need spares,consoles,consumables,hire,training or even a new boat?

Please click HERE and HERE and support our Trade Members.

Join up as a Trade member or Supporter HERE
Nos4r2 is offline   Reply With Quote
Old 13 June 2013, 16:23   #3
Member
 
Country: UK - England
Town: Sussex
Make: RIBTEC 655
Length: 6m +
Engine: Yam 150
Join Date: Oct 2007
Posts: 1,157
I connected mine to the GPS, the needle doesn't work but you get the speed and cog on the display.
__________________
thomas is offline   Reply With Quote
Old 13 June 2013, 16:39   #4
RIBnet admin team
 
Nos4r2's Avatar
 
Country: UK - England
Town: The wilds of Wiltshire
Boat name: WhiteNoise/Dominator
Make: Ballistic 7.8/SR5.4
Length: 7m +
Engine: Opti 225/Yam 85
MMSI: 235090687/235055163
Join Date: Jul 2005
Posts: 12,645
RIBase
Quote:
Originally Posted by thomas View Post
I connected mine to the GPS, the needle doesn't work but you get the speed and cog on the display.
That's a fault with your gauge then if you've set the mode. My needle works.
__________________
Need spares,consoles,consumables,hire,training or even a new boat?

Please click HERE and HERE and support our Trade Members.

Join up as a Trade member or Supporter HERE
Nos4r2 is offline   Reply With Quote
Old 13 June 2013, 16:41   #5
Member
 
Country: UK - England
Town: Sussex
Make: RIBTEC 655
Length: 6m +
Engine: Yam 150
Join Date: Oct 2007
Posts: 1,157
Interesting, must admit I never really played with it - got a Yamaha now and annoying digital displays instead if dials
__________________
thomas is offline   Reply With Quote
Old 13 June 2013, 16:50   #6
Member
 
martini's Avatar
 
Country: UK - Channel Islands
Town: jersey
Boat name: Martini II
Make: Arctic 28/FC470
Length: 8m +
Engine: twin 225Opti/50hp 2t
MMSI: 235067688
Join Date: Jun 2005
Posts: 3,021
Theres a pitot tube as standard on the outboard, the smart craft has its own transom mounted paddlewheel with temp sensor. Theres also a pair of 0183 wires off the can bus harness for gps input.

I could be getting confused with something else but I'm sure the smartcraft takes speed from the paddlewheel up to a user defined point then switches over to the gps for higher speeds.

Edit: just read your question again, it doesnt come with the paddlewheel, its a separate Airmar unit, the "boat" harness is separate as well.
__________________
martini is offline   Reply With Quote
Old 13 June 2013, 16:52   #7
RIBnet admin team
 
Nos4r2's Avatar
 
Country: UK - England
Town: The wilds of Wiltshire
Boat name: WhiteNoise/Dominator
Make: Ballistic 7.8/SR5.4
Length: 7m +
Engine: Opti 225/Yam 85
MMSI: 235090687/235055163
Join Date: Jul 2005
Posts: 12,645
RIBase
Depends where you tell it to take it from-mine's been told to take it from GPS only.
__________________
Need spares,consoles,consumables,hire,training or even a new boat?

Please click HERE and HERE and support our Trade Members.

Join up as a Trade member or Supporter HERE
Nos4r2 is offline   Reply With Quote
Old 13 June 2013, 17:31   #8
Member
 
Country: UK - England
Town: Looe
Make: Delta
Length: 4m +
Engine: Mercury
Join Date: Apr 2004
Posts: 1,335
Quote:
Originally Posted by martini View Post
Theres a pitot tube as standard on the outboard, the smart craft has its own transom mounted paddlewheel with temp sensor. Theres also a pair of 0183 wires off the can bus harness for gps input.

I could be getting confused with something else but I'm sure the smartcraft takes speed from the paddlewheel up to a user defined point then switches over to the gps for higher speeds.

Edit: just read your question again, it doesnt come with the paddlewheel, its a separate Airmar unit, the "boat" harness is separate as well.
Yeah your right, paddle wheel just does low speed and then switched over to at a set speed.
__________________
Black Dog Marine
www.blackdogmarine.com
Turbodiesel is offline   Reply With Quote
Old 13 June 2013, 18:44   #9
RIBnet supporter
 
gotchiguy's Avatar
 
Country: UK - England
Town: Dinard, Brittany
Boat name: Into the Red
Make: Osprey Vipermax
Length: 7m +
Engine: Evinrude E-tec 250HO
MMSI: 235 076 114
Join Date: Apr 2009
Posts: 1,948
RIBase
Quote:
Originally Posted by martini View Post
Theres a pitot tube as standard on the outboard, the smart craft has its own transom mounted paddlewheel with temp sensor. Theres also a pair of 0183 wires off the can bus harness for gps input.

I could be getting confused with something else but I'm sure the smartcraft takes speed from the paddlewheel up to a user defined point then switches over to the gps for higher speeds.

Edit: just read your question again, it doesnt come with the paddlewheel, its a separate Airmar unit, the "boat" harness is separate as well.
Ok...so if there is a pitot as standard on the outboard the thing to do is to wire that up into the smartcraft, along with GPS input so that it switches from using the pitot at slow speed to GPS at high speed...or is it only possible to have that switch if you use the paddlewheel? Bearing in mind it may come with a paddlewheel I haven't actually asked.
__________________
gotchiguy is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off





Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 04:32.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.