Reply
 
Thread Tools Search this Thread
 
Old 06 May 2014, 08:21   #1
Member
 
Budgie1's Avatar
 
Country: UK - England
Town: Dorset
Boat name: BlueTube
Make: XS500
Length: 5m +
Engine: Mercury Opti 75hp
MMSI: 235098668
Join Date: Nov 2012
Posts: 197
Merc smart gauges + fuel gauge issues

Smart gauge was working fine for my 2006 75hp Opti until I started tinkering Reset the fuel used, must have got something wrong as its too much of a coincidence its know all over the place!! Rev counter dances around 3 to 4500rpm even when engine is not started, engine hours back to zero, used abot 300 litres of fuel to do couple miles etc, dont think it is in cal mode, have tried disconnecting/reconnecting but no joy. Am considering master reset as last resort but hoping the more experienced may be able to offer advise first.

Virtually simultaneously the fuel gauge stopped working when I turn the ignition the fuel gauge goes up to 3/4 then gradually returns to empty! dont see how the two can be related but bit of a coincidence??!

Any advise welcome
__________________

__________________
Budgie1 is offline   Reply With Quote
Old 06 May 2014, 10:42   #2
RIBnet admin team
 
Nos4r2's Avatar
 
Country: UK - England
Town: The wilds of Wiltshire
Boat name: WhiteNoise/Dominator
Make: Ballistic 7.8/SR5.4
Length: 7m +
Engine: Opti 225/Yam 85
MMSI: 235090687/235055163
Join Date: Jul 2005
Posts: 12,645
RIBase
How's the fuel gauge get it's reading?Via the smartcraft/NMEA network or independently?

(FWIW, random wierdness across multiple systems is usually down to a dodgy earth somewhere in the system, but all bets are off if it's a problem with the fuel/ignition computer)
__________________
Need spares,consoles,consumables,hire,training or even a new boat?

Please click HERE and HERE and support our Trade Members.

Join up as a Trade member or Supporter HERE
Nos4r2 is offline   Reply With Quote
Old 06 May 2014, 14:59   #3
Member
 
Budgie1's Avatar
 
Country: UK - England
Town: Dorset
Boat name: BlueTube
Make: XS500
Length: 5m +
Engine: Mercury Opti 75hp
MMSI: 235098668
Join Date: Nov 2012
Posts: 197
Had another quick look tonight, when I turn on ignition it should display software release, then engine hours, what It actually does is display software release, then Stn1 followed by fictitious engine hours (can't find Stn1 mentioned in manual) finally RPM progressively increasing (with engine stopped) possibly earthing but seems such a co incidence it started after I tried to reset 'fuel used' to zero

Excuse my stupidity but no idea if it is smartcraft NMEA network or independent (how do I tell?) it has one D type connector which is just push fit
__________________
Budgie1 is offline   Reply With Quote
Old 06 May 2014, 15:06   #4
Member
 
Country: USA
Town: CA
Make: Zodiac RIB-P
Length: 7m +
Engine: Suzuki 250
Join Date: Aug 2010
Posts: 1,122
I'll second the ground issue. I had much gauge weirdness in my land vehicle when the ground to the instrument cluster came loose.

jason
__________________
Bigtalljv is offline   Reply With Quote
Old 19 May 2014, 18:12   #5
Member
 
Country: UK - Scotland
Town: Argyll
Boat name: Helena
Make: Birchwood
Length: 5m +
Engine: Inboard Diesel 250hp
Join Date: Jun 2011
Posts: 116
I'd say your gauge is knacked. I have changed a few of these over the years identical symptoms.
__________________
peterwhite is offline   Reply With Quote
Old 24 June 2014, 13:31   #6
Member
 
Budgie1's Avatar
 
Country: UK - England
Town: Dorset
Boat name: BlueTube
Make: XS500
Length: 5m +
Engine: Mercury Opti 75hp
MMSI: 235098668
Join Date: Nov 2012
Posts: 197
New gauge fitted but still not 100% functioning correctly ..... Trim not correct but think I can reset, but its also giving false readings for 'fuel used' reset to zero did 35nm and it claims I've only used three litres (wishful thinking!!) spoke to the marine engineers and they are happy I take it back but they don't sound confident what the problem could be as it is plug and play. Previous gauge was giving good indication of fuel used so can't believe it's anything other than gauge? Do I need to calibrate tank capacity or something??

Looked on line, manual etc can't find any relevant info
__________________
Budgie1 is offline   Reply With Quote
Old 26 June 2014, 08:03   #7
Member
 
Budgie1's Avatar
 
Country: UK - England
Town: Dorset
Boat name: BlueTube
Make: XS500
Length: 5m +
Engine: Mercury Opti 75hp
MMSI: 235098668
Join Date: Nov 2012
Posts: 197
Problem solved .... school boy error, it was set on gallons not litres
__________________

__________________
Budgie1 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off





Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 14:12.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.