Reply
 
Thread Tools Search this Thread
 
Old 15 June 2013, 19:05   #1
Member
 
dubrus's Avatar
 
Country: UK - Scotland
Town: Glasgow
Make: Ribcraft 6.8
Length: 6m +
Engine: Suzuki df200
Join Date: Jun 2010
Posts: 2,087
merc/mariner 100hp 4 stroke rev counter

hi all,

i had my seasons first wee outing to loch lomond last weekend. i couldn't get the boat serviced in time so i checked oils etc and went for it. i only done 10 hours since last service so i figured why not!

couple of issues need help with-

1. the rev counter has started going off the scale. i assume it is a dirty connector but i have no idea where it connects to the engine to check :-) any suggestions?

2. at about 1/4 throttle the engine started to misfire like was on 1 cylinder. it only lasted for maybe 5 seconds twice within 1 min and it was fine the rest of the day. i'm not sure if i had something round prop or it did mis-fire. my todo list is obviously the service so hopefully changes filters and new plugs is all it needs...........i hope so anyway as it is an EFI model so the thought of injector/pump doesn't bare thinking about.

cheers
__________________

__________________
dubrus is online now   Reply With Quote
Old 16 June 2013, 12:10   #2
Member
 
Country: UK - Wales
Town: West Wales
Make: Vipermax 5.8, SR4.7
Length: 5m +
Engine: 150 Opti, F50EFi
Join Date: Sep 2005
Posts: 6,298
The tacho plugs into the small cable which comes out of the control box. It's a rubber waterproof plug & socket.
__________________

__________________
Downhilldai is offline   Reply With Quote
Old 16 June 2013, 12:20   #3
Member
 
Tim&Linda's Avatar
 
Country: UK - England
Town: Crewe
Boat name: BLACK BOSS
Make: humber & searider
Length: 9m +
Engine: 2x200 ETEC & 2x40
MMSI: ex directory
Join Date: Jun 2013
Posts: 581
RIBase
when fuel stand in a carburettor for a while it will start growing a fungus [ looks like jelly] that could have been with the backfire , it could be the auto choke got stuck as I had that problem but as soon as the engine was warm it sorted itself out , have you checked the plugs ,
__________________
Tim&Linda is offline   Reply With Quote
Old 16 June 2013, 13:22   #4
Member
 
dubrus's Avatar
 
Country: UK - Scotland
Town: Glasgow
Make: Ribcraft 6.8
Length: 6m +
Engine: Suzuki df200
Join Date: Jun 2010
Posts: 2,087
Quote:
Originally Posted by Downhilldai View Post
The tacho plugs into the small cable which comes out of the control box. It's a rubber waterproof plug & socket.
as in the throttle control? or inside the engine somewhere?

Tim&Linda, this as in EFI motor so no carbs to mess about with :-)

cheers
__________________
dubrus is online now   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off





Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 13:59.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.