Reply
 
Thread Tools Search this Thread
 
Old 25 July 2006, 17:29   #1
Member
 
Country: UK - England
Town: PORTSMOUTH
Make: Avon 5.4
Length: 5m +
Engine: Yamaha 60FE -
Join Date: Sep 2003
Posts: 1,838
merc 7.5 AGAIN!!! :( please help

fired her up again and now the tell tale has stopped spewing out water, any idea's - changed the water in the barrel as it was a little clogged up with dirt, were do I start with the engine as i'm a little scared!! - thanks boys!
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	merc.JPG
Views:	137
Size:	32.6 KB
ID:	21166   Click image for larger version

Name:	merc (1).JPG
Views:	135
Size:	43.9 KB
ID:	21167   Click image for larger version

Name:	merc (2).JPG
Views:	133
Size:	36.0 KB
ID:	21168   Click image for larger version

Name:	merc (3).JPG
Views:	121
Size:	24.7 KB
ID:	21169  
__________________

__________________
------------------------------
http://www.ollysrib.741.com
ollyit is offline   Reply With Quote
Old 25 July 2006, 17:36   #2
Member
 
Hightower's Avatar
 
Country: UK - England
Town: Fareham
Length: 6m +
Join Date: Sep 2003
Posts: 7,855
did you have water comming out the tell tail before? Did it suddenly stop comming out? If the latter I would suspect either a massive failer of the water pump or (more likely) something has got stuck either in the tell tail of assosiated waterways . I would suggest disconnecting the tell tail first as close to the block as possible and running her again.
__________________

__________________
Andy

Looks Slow but is Fast
Member of the ebay Blue RIB cover club.
Hightower is offline   Reply With Quote
Old 25 July 2006, 17:45   #3
Member
 
Country: UK - England
Town: PORTSMOUTH
Make: Avon 5.4
Length: 5m +
Engine: Yamaha 60FE -
Join Date: Sep 2003
Posts: 1,838
good start andy, thanks, yeah it was coming out nice and strong then weakened, then intermitterently with gaps, to a dribble now nothing - bloody thing cant wait to get shot of it now , shame as its good runner
__________________
------------------------------
http://www.ollysrib.741.com
ollyit is offline   Reply With Quote
Old 25 July 2006, 17:59   #4
Member
 
Hightower's Avatar
 
Country: UK - England
Town: Fareham
Length: 6m +
Join Date: Sep 2003
Posts: 7,855
Quote:
Originally Posted by ollyit
shame as its good runner
Or it was!

I'd have suggested bringing it over at the weekend but off on holiday I'm afraid.

Try the simple things you might have missed something. Hope you get it sorted.
__________________
Andy

Looks Slow but is Fast
Member of the ebay Blue RIB cover club.
Hightower is offline   Reply With Quote
Old 25 July 2006, 18:44   #5
Member
 
Country: UK - Wales
Town: West Wales
Make: Vipermax 5.8, SR4.7
Length: 5m +
Engine: 150 Opti, F50EFi
Join Date: Sep 2005
Posts: 6,298
If I were you, I'd be looking at swapping it for something along the lines of a Mariner 3.3
__________________
Downhilldai is offline   Reply With Quote
Old 25 July 2006, 19:22   #6
RIBnet admin team
 
Nos4r2's Avatar
 
Country: UK - England
Town: The wilds of Wiltshire
Boat name: WhiteNoise/Dominator
Make: Ballistic 7.8/SR5.4
Length: 7m +
Engine: Opti 225/Yam 85
MMSI: 235090687/235055163
Join Date: Jul 2005
Posts: 12,645
RIBase
Before you dismantle it blow hard down the telltale with an airline or backflush it through the telltale with a hose then try it again.If your water barrel had crap in it's quite likely to have blocked the telltale.


If that doesn't work then get the lower unit off and have a look at the impeller and impeller housing. While you've got it off blow through/flush through the water pipe from the impeller housing to the powerhead.
__________________
Need spares,consoles,consumables,hire,training or even a new boat?

Please click HERE and HERE and support our Trade Members.

Join up as a Trade member or Supporter HERE
Nos4r2 is offline   Reply With Quote
Old 26 July 2006, 03:12   #7
Member
 
Country: UK - England
Town: PORTSMOUTH
Make: Avon 5.4
Length: 5m +
Engine: Yamaha 60FE -
Join Date: Sep 2003
Posts: 1,838
nice one nos, i'll see if ur magic works again! - i'll nick sum compressed air in a can from work
and give sum with the hosepipe from underneath
__________________
------------------------------
http://www.ollysrib.741.com
ollyit is offline   Reply With Quote
Old 26 July 2006, 05:42   #8
RIBnet admin team
 
Nos4r2's Avatar
 
Country: UK - England
Town: The wilds of Wiltshire
Boat name: WhiteNoise/Dominator
Make: Ballistic 7.8/SR5.4
Length: 7m +
Engine: Opti 225/Yam 85
MMSI: 235090687/235055163
Join Date: Jul 2005
Posts: 12,645
RIBase
You'll probably need more than air in a can. If you can't get higher volume than air in a can and the canned air doesn't work then stick the bare end of a hosepipe up against the telltale for a couple of seconds.
__________________
Need spares,consoles,consumables,hire,training or even a new boat?

Please click HERE and HERE and support our Trade Members.

Join up as a Trade member or Supporter HERE
Nos4r2 is offline   Reply With Quote
Old 26 July 2006, 06:45   #9
Member
 
Nasher's Avatar
 
Country: Other
Town: Principalite d'Chaos
Boat name: The Nashers Revenge!
Make: Ocean & Bombard
Length: 6m +
Engine: Suzi DT200EFI, DT9.9
MMSI: "Mmmmm SI" she said!
Join Date: Jan 2004
Posts: 4,147
Olly

Stuart is very proud of his new compressed air system at the unit.

Take your aux down with you when you pick up your RIB.

Nasher.
__________________
RIBBED For extra pleasure.
Member of the ebay Blue RIB cover club.
Member of the Bombard 380 Aerotec club
Nasher is offline   Reply With Quote
Old 26 July 2006, 14:31   #10
Member
 
Country: UK - England
Town: solent
Boat name: wilson
Make: jeanneau merryfisher
Length: 5m +
Engine: suzuki df 70hp
Join Date: May 2006
Posts: 70
my tell tale starts well but always gets clogged within 15 minutes so i run it in the hope that the cut out will work if it over heats, when i flush it i always push something up the t/tale (best suggestion i have read on this forum is a plastic strimmer nylon)and find that it is salt crystals, then its fine again until she 's in the sea 20 mins later.....
__________________

__________________
antiqueboy is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off





Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 15:49.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.