Reply
 
Thread Tools Search this Thread
 
Old 26 January 2016, 10:41   #1
Member
 
Country: South Africa
Town: sodwana
Boat name: bhejane
Length: 3m +
Engine: mariner petrol
Join Date: Jan 2016
Posts: 2
mariner/ yamaha 55el 2cyl wont go forward

I borrowed a Yamaha / Mariner motor and the forward gear just makes a clicking sound quite high up in forward gear, even if you turn it by hand, however reverse is fine. The selector seems to be travelling to the end of the shaft etc.Anybody have any ideas??
__________________

__________________
ljohn is offline   Reply With Quote
Old 26 January 2016, 10:49   #2
Member
 
Ron Noco's Avatar
 
Country: Ireland
Town: Kerry
Boat name: Independence
Make: FunYak
Length: 4m +
Engine: Honda BF10
Join Date: Jun 2015
Posts: 123
mariner/ yamaha 55el 2cyl wont go forward

Open the cowl and see when you move the selector if it's set correctly

If the control cable is screwed on to the clevis to far or not far enough

You could also disconnect the control cable clevis and move the lever by hand to see if it'll go into gear, then see when the clevis needs to be for proper engagement

Assuming it's on remotes? Otherwise ignore the above

Cheers



Mobile
__________________

__________________
Ron Noco is offline   Reply With Quote
Old 26 January 2016, 13:50   #3
Member
 
Ron Noco's Avatar
 
Country: Ireland
Town: Kerry
Boat name: Independence
Make: FunYak
Length: 4m +
Engine: Honda BF10
Join Date: Jun 2015
Posts: 123
mariner/ yamaha 55el 2cyl wont go forward

It could also be the rod coming up from the gearbox that is adjusted wrong as well, there a stud joining type nut that screws apart to allow the lower unit to be removed, if this stud nut isn't screwed in properly it could affect gear shifts ...

As its a borrowed unit, best to ask the owner first, it might be a "feature " :-)

Mobile
__________________
Ron Noco is offline   Reply With Quote
Old 26 January 2016, 21:51   #4
Member
 
Country: South Africa
Town: sodwana
Boat name: bhejane
Length: 3m +
Engine: mariner petrol
Join Date: Jan 2016
Posts: 2
Thanks Ron,
It was working for the first day,when I borrowed it.
The selector seems to be going to the end of its travel, however I will check the gearbox rod.
__________________
ljohn is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off





Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 08:39.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.