Reply
 
Thread Tools Search this Thread
 
Old 06 November 2015, 12:47   #1
Member
 
Country: UK - England
Town: Bere Peninsular
Make: Seasearch
Length: 4m +
Engine: MarinerMarathon 25
Join Date: Feb 2015
Posts: 60
Mariner Marathon 25hp 2 stroke Cooling Problem?

I've just noticed intermittent water/spray/steam coming from the water cooling outlet but a steady stream from the tell tale. Is this normal or do I have a problem?
I was running the engine in a barrel just to flush it out prior to winterising it.
The engine is virtually new and only done 10 hrs or so
__________________

__________________
mixyblob is offline   Reply With Quote
Old 06 November 2015, 14:42   #2
Member
 
Country: UK - England
Town: Bere Peninsular
Make: Seasearch
Length: 4m +
Engine: MarinerMarathon 25
Join Date: Feb 2015
Posts: 60
I think I might have found the answer from the following post by Psyco on another thread.

"If it is the thermostat type engine, then nothing will come out until it gets up to temperature, allowing the stat to operate. And then you will only get a dribble, compared to a powerful jet that you get on normal 2 strokes."

I'm hoping this is the case with my engine, it's a 2011 model but I don't know if it is fitted with a thermostat. If it is, then that would explain the erratic water cooling outlet.
__________________

__________________
mixyblob is offline   Reply With Quote
Old 07 November 2015, 10:25   #3
Member
 
Country: UK - England
Town: Looe
Make: Delta
Length: 4m +
Engine: Mercury
Join Date: Apr 2004
Posts: 1,335
Yeah it's completely normal the water won't come out of the tell tale until the thermostat is open.
__________________
Black Dog Marine
www.blackdogmarine.com
Turbodiesel is offline   Reply With Quote
Old 07 November 2015, 13:58   #4
Member
 
Country: UK - England
Town: Bere Peninsular
Make: Seasearch
Length: 4m +
Engine: MarinerMarathon 25
Join Date: Feb 2015
Posts: 60
Cheers Turbo, thing was, the pee hole was peeing out but the cooling vent was a mixture of steam and spray.
__________________
mixyblob is offline   Reply With Quote
Old 10 November 2015, 13:55   #5
Member
 
Country: UK - England
Town: Looe
Make: Delta
Length: 4m +
Engine: Mercury
Join Date: Apr 2004
Posts: 1,335
Maybe worth checking the thermostat is working properly too in that case. It will work fine with it not fitted but will just run a bit cooler. The mod versions of those engines run with no thermostat.
__________________
Black Dog Marine
www.blackdogmarine.com
Turbodiesel is offline   Reply With Quote
Old 10 November 2015, 14:02   #6
Member
 
Country: UK - England
Town: Bere Peninsular
Make: Seasearch
Length: 4m +
Engine: MarinerMarathon 25
Join Date: Feb 2015
Posts: 60
Cheers Turbo, will check it out.
__________________

__________________
mixyblob is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off





Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 03:58.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.