Reply
 
Thread Tools Search this Thread
 
Old 07 October 2006, 12:57   #1
Member
 
Country: UK - England
Town: tresco
Make: osprey
Length: 9m +
Engine: 90f/s mariner
Join Date: Oct 2006
Posts: 11
mariner 90hp has no water spray

Hi all i have a problem with my mariner 90hp 2003 it doesnt have water spraying out the back of it when running,but there is alot of steam comeing out the exhaust,it doesnt over heat ,have cheacked the impeller and looks like new and i would like help finding out to to sort the problem please,,also its on a osprey sparrowhalk 5.2mtr
__________________

__________________
jonnym is offline   Reply With Quote
Old 07 October 2006, 13:14   #2
Member
 
Country: UK - Wales
Town: Pwllheli-North Wales
Boat name: Delta 1
Make: Delta
Length: 6m +
Engine: Mariner 90hp Optimax
Join Date: Mar 2001
Posts: 2,367
Jon

The first thing to do is disconnect the pipe where it comes through the casing and see if it works then. They normally have a bit of sh*t stuck just on the plastic part that comes through the shell, failing that blow or put an airline up the pipe to blast the sh*t away.

Jono
__________________

__________________
JG Marine Services Ltd Specialist Safety Boat Services

Bodfuan Shoot Ltd Traditional British Game Shooting
Jono Garton is offline   Reply With Quote
Old 07 October 2006, 13:45   #3
Member
 
Country: UK - England
Town: NW& wherever the boat is!
Boat name: depends on m'mood!
Make: Humbers/15-24m cats
Length: 6m +
Engine: etec130/big volvos
MMSI: many and various
Join Date: Nov 2001
Posts: 1,815
We carry a bit of brazing rod so we can poke the c**p out of the tell tale if it gets bunged up with salt (or sand if someone has a whoopsey and runs over a bank! )
__________________
Dave M
www.wavelengthtraining.co.uk
wavelength is offline   Reply With Quote
Old 07 October 2006, 15:25   #4
RIBnet supporter
 
yoyo's Avatar
 
Country: UK - England
Town: Warrington/Anglesey
Make: Menai 480SR.
Length: 4m +
Engine: Tohatsoooooooo 70hp
Join Date: Sep 2005
Posts: 665
http://cgi.ebay.co.uk/OUTBOARD-PROBL...QQcmdZViewItem
__________________
Yoyo.
---------------------------------------------------
life's full of ups "n" downs.
yoyo is offline   Reply With Quote
Old 07 October 2006, 15:58   #5
Member
 
Country: UK - Wales
Town: Pwllheli-North Wales
Boat name: Delta 1
Make: Delta
Length: 6m +
Engine: Mariner 90hp Optimax
Join Date: Mar 2001
Posts: 2,367
i only charge 4.99
__________________
JG Marine Services Ltd Specialist Safety Boat Services

Bodfuan Shoot Ltd Traditional British Game Shooting
Jono Garton is offline   Reply With Quote
Old 08 October 2006, 03:48   #6
RIBnet admin team
 
Nos4r2's Avatar
 
Country: UK - England
Town: The wilds of Wiltshire
Boat name: WhiteNoise/Dominator
Make: Ballistic 7.8/SR5.4
Length: 7m +
Engine: Opti 225/Yam 85
MMSI: 235090687/235055163
Join Date: Jul 2005
Posts: 12,645
RIBase
Quote:
Originally Posted by jonnym
Hi all i have a problem with my mariner 90hp 2003 it doesnt have water spraying out the back of it when running,but there is alot of steam comeing out the exhaust,it doesnt over heat ,have cheacked the impeller and looks like new and i would like help finding out to to sort the problem please,,also its on a osprey sparrowhalk 5.2mtr

1) Does water come out of the exhaust and how hot is what comes out?

2)What state is the rest of the waterpump-baseplate, gaskets and cover?

3) Are you sure it's not overheating (does your temp gauge/overheat alarm work ok?)

4) Is it 4 or 2 stroke?

5)Has it been flushed after use properly?
__________________
Need spares,consoles,consumables,hire,training or even a new boat?

Please click HERE and HERE and support our Trade Members.

Join up as a Trade member or Supporter HERE
Nos4r2 is offline   Reply With Quote
Old 08 October 2006, 03:58   #7
Member
 
Country: UK - England
Town: tresco
Make: osprey
Length: 9m +
Engine: 90f/s mariner
Join Date: Oct 2006
Posts: 11
Quote:
Originally Posted by Nos4r2
1) Does water come out of the exhaust and how hot is what comes out?

2)What state is the rest of the waterpump-baseplate, gaskets and cover?

3) Are you sure it's not overheating (does your temp gauge/overheat alarm work ok?)

4) Is it 4 or 2 stroke?

5)Has it been flushed after use properly?
hi thanks for reply its a 4 stroke ,it has a brand new lever on it so the alarm should be working,,no water comes out the exhaust at all just steam but some time water trickles out the back and its rather warm to the touch,and it was took and doon by a boat shop every time it was took out of the water to flush it so im told,,,also gaskets and plates seem ok and i added a fine line of sealent as well to see if it helped with no joy
__________________
jonnym is offline   Reply With Quote
Old 08 October 2006, 04:02   #8
Member
 
Country: UK - England
Town: tresco
Make: osprey
Length: 9m +
Engine: 90f/s mariner
Join Date: Oct 2006
Posts: 11
Quote:
Originally Posted by Jono Garton
Jon

The first thing to do is disconnect the pipe where it comes through the casing and see if it works then. They normally have a bit of sh*t stuck just on the plastic part that comes through the shell, failing that blow or put an airline up the pipe to blast the sh*t away.

Jono

thanks jono, the pipe from the topt of casting to where it comes in is all clear ,i have took gear box off to fit new impeller what it didnt need and all is clear to there ?????
__________________
jonnym is offline   Reply With Quote
Old 08 October 2006, 04:07   #9
Member
 
Country: UK - England
Town: tresco
Make: osprey
Length: 9m +
Engine: 90f/s mariner
Join Date: Oct 2006
Posts: 11
Quote:
Originally Posted by wavelength
We carry a bit of brazing rod so we can poke the c**p out of the tell tale if it gets bunged up with salt (or sand if someone has a whoopsey and runs over a bank! )
hi there i have tryed that as well and took gear box off and pipe to the top of casting to where it comes in is all clear
__________________
jonnym is offline   Reply With Quote
Old 08 October 2006, 04:11   #10
RIBnet admin team
 
Nos4r2's Avatar
 
Country: UK - England
Town: The wilds of Wiltshire
Boat name: WhiteNoise/Dominator
Make: Ballistic 7.8/SR5.4
Length: 7m +
Engine: Opti 225/Yam 85
MMSI: 235090687/235055163
Join Date: Jul 2005
Posts: 12,645
RIBase
Quote:
Originally Posted by jonnym
hi thanks for reply its a 4 stroke ,it has a brand new lever on it so the alarm should be working,
Do you hear the alarm for a couple of seconds when you turn the key on?

Quote:
Originally Posted by jonnym
,no water comes out the exhaust at all just steam but some time water trickles out the back and its rather warm to the touch,and it was took and doon by a boat shop every time it was took out of the water to flush it so im told,,,also gaskets and plates seem ok and i added a fine line of sealent as well to see if it helped with no joy
How long have you had it running on muffs? Long enough for the thermostat to open? Are we talking about the exhaust point on the back of the leg or what comes out of the prop centre on muffs?
__________________
Need spares,consoles,consumables,hire,training or even a new boat?

Please click HERE and HERE and support our Trade Members.

Join up as a Trade member or Supporter HERE
Nos4r2 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off





Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 10:21.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.