Reply
 
Thread Tools Search this Thread
 
Old 27 July 2006, 11:39   #1
Member
 
jw2000uk's Avatar
 
Country: UK - England
Town: Bristol
Length: 4m +
Engine: Mariner 30hp
Join Date: Jul 2006
Posts: 67
Mariner 60hp 1988 Thermostat??

Hi, Just wondering where this is on the engine,i want to connect it to a gauge.

Also im praying you say "it has got one"

As the telltale stops and starts.

Regards Jamie
__________________

__________________
jw2000uk is offline   Reply With Quote
Old 30 July 2006, 07:47   #2
RIBnet supporter
 
Jizm's Avatar
 
Country: UK - England
Town: Southampton
Boat name: Hissing Sid
Make: Ross Smith Cobra
Length: 6m +
Engine: 200HP Optimax
MMSI: 235038046
Join Date: Jun 2002
Posts: 3,803
Quote:
Originally Posted by jw2000uk
Hi, Just wondering where this is on the engine,i want to connect it to a gauge.

Also im praying you say "it has got one"

As the telltale stops and starts.

Regards Jamie
It SHOULD have one, top of cylinder head somewhere. What kind of guage?
__________________

Jizm is offline   Reply With Quote
Old 30 July 2006, 22:11   #3
RIBnet admin team
 
Nos4r2's Avatar
 
Country: UK - England
Town: The wilds of Wiltshire
Boat name: WhiteNoise/Dominator
Make: Ballistic 7.8/SR5.4
Length: 7m +
Engine: Opti 225/Yam 85
MMSI: 235090687/235055163
Join Date: Jul 2005
Posts: 12,645
RIBase
You can't connect a gauge to a thermostat-only to a temperature sender.

An 88 is a clamshell cowl mariner isn't it or is it a derivative of the yam-based mariner? I've got a manual here for the clamshell cowl version (in the garage-I'll check tomorrow to see if you've got a thermostat).

If it IS the clamshell 60 then there should be a take-off on the cylinder head water jacket cover for a water pressure gauge.It looks like a brass plug around 11mm in diameter.
If you can fit a temperature sender in there it'll work. If not you could get a machine shop to drill/tap you the right size hole for a sender.


A question-when you run it on flush muffs and the telltale stops and starts does the water coming out of the centre of the prop do the same? If not it could simply be a blocked telltale.
__________________
Need spares,consoles,consumables,hire,training or even a new boat?

Please click HERE and HERE and support our Trade Members.

Join up as a Trade member or Supporter HERE
Nos4r2 is offline   Reply With Quote
Old 31 July 2006, 16:27   #4
RIBnet admin team
 
Nos4r2's Avatar
 
Country: UK - England
Town: The wilds of Wiltshire
Boat name: WhiteNoise/Dominator
Make: Ballistic 7.8/SR5.4
Length: 7m +
Engine: Opti 225/Yam 85
MMSI: 235090687/235055163
Join Date: Jul 2005
Posts: 12,645
RIBase
Just looked at the manual and no mention of a thermostat on any pre-89 mercs except the V6.

You might have a poppet valve though which could give those symptoms from the telltale-get on Iboats.com forums and ask in the merc repair forum. There's no mention of one in my manual though.
__________________
Need spares,consoles,consumables,hire,training or even a new boat?

Please click HERE and HERE and support our Trade Members.

Join up as a Trade member or Supporter HERE
Nos4r2 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off





Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 21:02.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.