Reply
 
Thread Tools Search this Thread
 
Old 01 August 2009, 14:41   #1
Member
 
Country: UK - England
Town: Southampton
Boat name: Hypercat
Make: Ringcat
Length: 7m +
Engine: Merc 300
Join Date: May 2005
Posts: 286
Honda 150 drop in Power

My Honda 150 has suddenly lost power

It feels like a 115

It has trouble getting on the plane and is 1500 RPM down at WOT

Have checked or changed the following:

High pressure fuel filter

All other fuel filters

Throttle cable

Any other ideas?

The fuel pipe is not kinked

I have checked the throttle and it is opening up to the bump stop

Apart from the loss in power the engine runs and starts great

Any suggestions?
__________________

__________________
Trailer Bloke is offline   Reply With Quote
Old 01 August 2009, 16:03   #2
Member
 
Hightower's Avatar
 
Country: UK - England
Town: Fareham
Length: 6m +
Join Date: Sep 2003
Posts: 7,855
Fuel system, induction piping checked for obstructions and the throttle linkage operated from the control lever aside, I would be checking ignition system. Compression and sparks. You could easily be one cylinder down and it not be that obvious. I took my boat out after a service and found an HT lead that was off. It was only obvious when I discovered I had a lack of power and was one of the first things I checked.

The only other thing I can think of is the engine management system.
__________________

__________________
Andy

Looks Slow but is Fast
Member of the ebay Blue RIB cover club.
Hightower is offline   Reply With Quote
Old 01 August 2009, 17:57   #3
Member
 
Bigmuz7's Avatar
 
Country: UK - Scotland
Town: Glasgow
Boat name: stramash
Make: Tornado
Length: 5m +
Engine: Etec 90
Join Date: Feb 2006
Posts: 5,068
So youve lost 35 Hp ... Did you have a load in the boat by any chance ? because I have found this to be a supremely gutless engine That said .. if your WOT is down on your normal,, some other factors might be at play .. but I have found load to be a major factor here.. particularly when everything is running right
__________________
Bigmuz7 is offline   Reply With Quote
Old 01 August 2009, 18:05   #4
Member
 
Country: UK - England
Town: Southampton
Boat name: Hypercat
Make: Ringcat
Length: 7m +
Engine: Merc 300
Join Date: May 2005
Posts: 286
Quote:
Originally Posted by Bigmuz7 View Post
So youve lost 35 Hp ... Did you have a load in the boat by any chance ? because I have found this to be a supremely gutless engine That said .. if your WOT is down on your normal,, some other factors might be at play .. but I have found load to be a major factor here.. particularly when everything is running right
No everything (ie the load in the boat) has been constant

In fact I have another boat exactly the same- prop, weight, fuel load everything and that revs nearly 2000 rpm more
__________________
Trailer Bloke is offline   Reply With Quote
Old 03 September 2009, 13:16   #5
Member
 
Country: UK - England
Town: Liverpool
Boat name: Rude Buoy
Length: 7m +
Engine: Evinrude 200
MMSI: 235080555
Join Date: Sep 2007
Posts: 25
Hi, I also have a honda 150 and the same thing has happened to mine! Did you manage to fix the problem and if so what was it? thanks
__________________
BEJJ`s is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off





Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 02:40.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.