Reply
 
Thread Tools Search this Thread
 
Old 24 April 2009, 10:29   #11
Member
 
Country: UK - England
Boat name: Rock 'N' Rolla
Make: Revenger 715
Length: 7m +
Engine: 150hp Yamaha
Join Date: Apr 2009
Posts: 4
Thanks for all the responce.

I think Jambo might be onto a winner here! We have had issues with water getting between the deck and the hull, bearing in mind that all the cables run between there it wouldnt surprise me at all if we have the same issue and where the cables have been sat in salt water they more than likely will have corroded.

Ill check the state of the cables under the deck next time im at the boat.
__________________

__________________
ribless is offline   Reply With Quote
Old 24 April 2009, 11:10   #12
Member
 
Country: UK - Wales
Town: Here
Boat name: doggypaddle
Make: Avon 5.4 Searider
Length: 5m +
Engine: yamaha 80
Join Date: Jul 2007
Posts: 1,107
Quote:
Originally Posted by 9D280 View Post
Remember some starters just use momentum & the "no load" accel to shove the starter gear up the shaft on a giant screw thread. There could be enough to do that, but not enough juice once it engages to actually turn the engine.
ahh yes, they were called an inertia bendix IIRC as opposed to pre engaged
__________________

__________________
I am usually not as green as i am cabbage looking.
doggypaddle is offline   Reply With Quote
Old 24 April 2009, 15:09   #13
JSP
Member
 
Country: UK - England
Town: Southport
Boat name: Qudos
Make: 5.4 Searider
Length: 5m +
Engine: Yam 115 V4
MMSI: 235068784
Join Date: Sep 2008
Posts: 3,930
Going off what has been said here then, could this be my problem as well?
http://rib.net/forum/showthread.php?t=29480

It didn't seem like an electrical issue to me though. More like something was sticking.
__________________
JSP is offline   Reply With Quote
Old 25 April 2009, 05:05   #14
RIBnet supporter
 
jambo's Avatar
 
Country: UK - Scotland
Town: Girvan & Tayvallich
Boat name: Breawatch
Make: Ribcraft
Length: 5m +
Engine: Mercury 150 F/stroke
MMSI: ex directory!!
Join Date: Sep 2008
Posts: 5,787
RIBase
Quote:
Originally Posted by JSP View Post
Going off what has been said here then, could this be my problem as well?
http://rib.net/forum/showthread.php?t=29480

It didn't seem like an electrical issue to me though. More like something was sticking.
Hi John, I did leave a post on your thread as I did here for Ribless. it is just that I thiught for over a year it was something sticking and I always said if it had been a car i would have said solenoid. But this year i was proved wrong by my engineers who explained that the voltage shown at the bat was not being transfered to the starter and if it does not get over 13 amps it will not engage and all you will hear is the dreaded clicking noise!! it transpired that both my cables from bat to engine thru the under deck duck were 60% corroded!! renewed and all is right in the world. Hope this helps.

J
__________________
jambo
'Carpe Diem'
Member of the ebay Blue RIB cover club
Member of SABS ( Scottish West Division)
jambo is offline   Reply With Quote
Old 25 April 2009, 06:02   #15
JSP
Member
 
Country: UK - England
Town: Southport
Boat name: Qudos
Make: 5.4 Searider
Length: 5m +
Engine: Yam 115 V4
MMSI: 235068784
Join Date: Sep 2008
Posts: 3,930
Quote:
Originally Posted by jambo View Post
Hi John, I did leave a post on your thread as I did here for Ribless. it is just that I thiught for over a year it was something sticking and I always said if it had been a car i would have said solenoid. But this year i was proved wrong by my engineers who explained that the voltage shown at the bat was not being transfered to the starter and if it does not get over 13 amps it will not engage and all you will hear is the dreaded clicking noise!! it transpired that both my cables from bat to engine thru the under deck duck were 60% corroded!! renewed and all is right in the world. Hope this helps.

J
So you did J, sorry I must have missed your post.
Sounds very similar and would be nice if it's just that. It's an easy check for me as everything is above deck. Will look into it next time I go Cheers mate.
__________________

__________________
JSP is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off





Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 13:24.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.